TELEKOM

Ice-nettet sliter med lav opplast-fart

Det trådløse Ice-nettet har en lite kjent begrensning som mange brukere vil slite med.

8. feb. 2007 - 07:43

Med frekvensene fra det gamle analoge mobilnettet er selskapet Nordisk Mobiltelefon Norge (NMT) i ferd med å bygge ut et alternativ til Telenor og Netcom. I motsetning til mange andre rivaler skal NMT dekke hele landet med sitt eget nett, Ice. Tjenesten i dag er trådløst bredbånd: Man kan ennå ikke ringe i Ice-nettet.

Men NMT har ikke vært så flinke på informasjonssiden. Selskapet bommet først i fjor høst med å gå ut med en omfattende markedskampanje der det kort og greit stod «2 Mbit trådløst nett». Dessverre viste tester at man slet med å finne steder der man kom opp i over 600–700 kilobit i sekundet.

Selskapet har siden arbeidet mye med justeringer. De hevder at nedlastningsfarten – altså hvor fort du kan hente nettsider, e-post og annet innhold – er blitt mye bedre.

Men det viser seg at Ice-nettet også sliter med et annet problem. For opplastningsfarten er ikke stor. 80–100 kb/s er alt Ice-sjef Nils-Petter Tetlie kan love – og det er om alt fungerer som det skal. Dette rammer alle brukere som skal sende større e-postvedlegg, oppdatere servere eller på andre måter sende ut innhold.

digi.no har snakket med Geir Ove Skjærvik, daglig leder i IT-selskapet Objective Technology. Han bor litt sør for Askim, innen rekkevidde for to Ice-basestasjoner som i snitt over flere uker bare har kunnet levere opplasting i 30 kb/s, halvparten av hva et analogt modem gav i sin tid. Og det er med bruk av en ekstern, retningsbasert antenne som brukeren er peilet inn mot Ice-basestasjonene. Uten dette ville Skjærvik neppe fått en eneste bit.

– Hvor langt unna en basestasjon skal jeg kunne være og hva kan jeg regne med å få med hvilke typer antenner? spør Skjærvik. – Med denne farten kan jeg verken benytte Skype, jobbe via Remote Desktop mot annen arbeidsplass eller oppdatere enkle websider

– Slik skal det ikke vært, her må vi justere, medgir Tetlie.

Han innrømmer også at NMT har vært alt for dårlig til å informere om den begrensede opplastningshastigheten. For en del brukere har klart behov for mer.

På nettsidene til selskapet står det i dag først «maksimal hastighet: 2,4 Mbps*». Stjernen henviser til en fotnote der det presiseres: «typiske nedlastingshastigheter ligger på 300–1000 kbps». Det står ingen ting om opp-fart verken her eller noe annet sted på nettsidene til selskapet så vidt digi.no kan se.

– Du får sendt e-post med 80–100 kb/s, men ikke noe mer, medgir Tetlie. – Men vi har allerede startet oppgraderingen og til sommeren eller høsten vil vi åpne versjon to som vil løfte farten til 150–200 kb/s.

Han legger seg flat for informasjonsarbeidet rundt antenner, rekkevidder og hva kundene må finne ut av selv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Norge er et kupert land og med den lange rekkevidden vi tilbyr, opp til tre til fire mil, kan trær og husvegger fort slå ut. Men jeg er enig i at det er for dårlig informasjon rundt hva slags antenner du må bruke. Her skal vi bli mye bedre med nye nettsider som kommer i mars.

Han påpeker at alle radionett mister båndbredde etter hvert som avstanden øker, men at Ice skal med noenlunde fri sikt til basestasjonen kunne gi 300 kb/s ned og 80 kb/s opp over tre til fire mil.

Han ber derfor kunder studere selskapets interaktive dekningskart nøye og være klar over naturlovene for et nett som i utgangspunktet tilbyr veldig lange rekkevidder.

Bildet viser dekningskart for Tjøme-området sør for Tønsberg – uten ekstern antenne og viser hvor mye dekningen varierer innenfor korte avstander i kupert terreng.

Under Les mer på det ene modemet til Ice-nettet står det forøvrig en annen og lite markedsført begrensning:

«For at våre kunder skal få en best mulig brukeropplevelse forbeholder vi oss retten til å varsle dem som belaster nettet med meget store nedlastingsvolumer (over 1 GB/mnd for USB, 2 GB/mnd for WLAN). I praksis unngår du å bli varslet så lenge du ikke regelmessig laster ned f.eks. film- og musikkfiler via Ice.»

Mange vil anføre at 1 GB ikke er et meget stort nedlastingsvolum. Forsiden av VG tar for eksempel 979 kB. Et trettitalls slike sider hver dag i en måned er nok til å bruke opp hele gigabyten, uten å laste ned noen store filer.

Laster du ned mye mer - selskapet er litt vage - må du betale mer, men Ice viser det i utgangspunktet ikke hvor mye du har lastet ned eller sier noe om hva man må betale dersom man går over.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra