Det amerikanske Berkeley-universitets SETI@Home-prosjekt er på vei over i en ny fase. Ifølge Wired News vil den skjermbeskytter-baserte programvaren komme i ny versjon i løpet av neste uke.
Helt siden 17. mai i fjor har hobbyastronomer og andre interesserte med sin egen kunne hjelpe SETI-prosjektet (Search for Extra-Terristrial Intelligence) med å analysere radiosignaler som kommer inn fra verdensrommet.
Per i dag har SETI-prosjektet halvannen millioner hjemmebrukere. Dette er ti ganger mer enn forventet. Av disse er 500.000 aktive til enhver tid. Resultatet er det distribuerte datamaskinsystemet i verden med flest brukere. Ifølge Wired News er det også verdens kraftigste datamaskin, med en ytelse på åtte teraflops.
Ifølge David Anderson, direktør for SETI@Home-prosjektet, vil neste utgave av SETI@Home-programvaren ha tre store forbedringer, i tillegg til mer effektive prosesseringsrutiner.
Den første store endringen er omfattende støtte for brannmurer. Den minimale støtten som følger med versjon 1.06 av programvaren, gjør det vanskelig for mange bedriftsbrukere.
Den andre store endringen er beskyttelse av resultatfilen. I dag lagres denne som en ren tekstfil, slik at hvem som helst kan endre resultatene deres i topp-20-listene over kraftigste signaler eller over de som har bidratt med mest datakraft. I den nye utgaven vil brukerne ikke lenger kunne modifisere denne filen.
For det tredje er det lagt inn støtte for en ny type prosesseringsdata. Hver dag mottar Arecibo-teleskopet i Puerto Rico 35 GB med data. Likevel har SETI@Home-brukerne greid å tygge seg gjennom alt dette materialet hver dag, i tillegg til to tredjedeler av ubehandlet arkiv som inneholder data for seks måneder. Så for å sørge for at også nye brukere får noe å jobbe med, vil SETI@Home få behandle flere typer signaler. I dag har programmet sett etter kontinuerlige signaler. Nå skal det også se etter sinusbølger som skrus av eller på med en ukjent rate.
I tillegg skal den nye grafikken være finere å se på.
SETI@Home-programvaren finnes i skjermbeskytterutgave til Windows 95/98/NT og MacOS. Men det finnes også en tekstbasert utgave til blant annet BeOS, Linux, FreeBSD, Solaris, OpenVMS og Mac OS X Server.