BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bakterier gir den beste lagringen på sikt

Japanske forskere mener bakterier kan oppbevare binære data i en million år.

1. mars 2007 - 12:28

En gruppe forskere melder, ifølge New Scientist og det japanske nettstedet Techon, at de har greid å lagre binære data i bakterier. En datasimulering viser at dataen vil oppbevares i bakteriekolonien over minst en million år. Plassen som kreves for lagringen er også langt mindre enn i selv de tetteste mediene i bruk i dag.

Forskerne kommer dels fra Institute for Advanced Biosciences ved Keio University, dels fra Shonan Fujisawa Campus. De brukte bakteriet Baccilius Subtilis, en type som blant annet finnes i vanlig jord, som de manipulerte med syntetisk DNA.

Den syntetiske DNA-en kopieres kontinuerlig til påfølgende bakteriegenerasjoner. For å unngå at den binære informasjonen endres over tid, kopieres den syntetiske DNA-en til fire forskjellige steder i bakteriets genom. Denne redundansen skal være tilstrekkelig til å sikre at informasjonen kan gjenvinnes, selv etter mange hundre tusen år.

Det eneste vilkåret er at bakteriekulturen holdes levende.

– Informasjon lagret ved hjelp av DNA vil antakelig være holdbar i mer enn en million år, sier Ohashi Yoshiaki fra Keio University til New Scientist.

Forskerne testet metoden ved å lagre denne berømte formelen:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.