BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bransjen rister på hodet over Internett-patent

digi.no kunne i går avsløre at et lite norske selskap har fått patent på internetthandel. Sentrale aktører i den norske Internett-bransjen reagerer med vantro, og tviler på at du må betale avgift til Bellboy-eierne.

Einar Ryvarden
29. sep. 1999 - 14:14

digi.nos avsløring av Bellboy Internationals patent på handel over Internett og telefon i går, har skapt en storm av reaksjoner. Saken er blitt gjengitt i en rekke medier og en lang rekke lesere har sendt oss meldinger som varierer fra vantro til raseri.

Bellboy varsler nå at de vil kreve lisensavgifter fra de fleste bedrifter som har laget Internett-butikker og automatiske telefonbestillingsystemer. Selskapet er i ferd med å skaffe seg tunge investorer for å finansiere det de regner med vil ende opp i kostbare rettssaker, opplyser Rolf Wilhelmsen i Bellboy til digi.no.

Sentrale aktører i den norske Internett-bransjen kritiserer nå Patentstyret for å ha tildelt en patent på en fremgangsmåte. Ingen digi.no har snakket med visste at det var mulig å få slike patenter i Norge.

En av de som ikke tror Bellboy-eierne blir rike, er Gisle Hannemyr, forsker ved Universitetet i Oslo og regnet som en av de mest sentrale personene i det norske Internett-miljøet.

- Patentstyrene i de forskjellige land deler ofte ut patenter på fremgangsmåter, men de fleste blir aldri forsøkt håndhevet. For eksempel har Bell Labs (nå Lucent) en patent på overlappende vinduer, noe som brukes i alle grensesnitt, men de har aldri forsøkt å ta noen lisensavgift på dette, forteller Hannemyr.

Hannemyr kjenner til en rekke tilfeller i USA der selskaper med patenter på fremgangsmåter har mislykkes i å skaffe seg lisensinntekter.

- En rettssak fungerer helt annerledes enn en patentprosess, mener Hannemyr. Han vil imidlertid ikke uttale seg om Bellboys sak spesifikt, men peker på at hvis selskapet først taper én rettssak blir det svært vanskelige å kreve penger av andre aktører etterpå.

- Jeg må jo først si at jeg er imponert over selskapets fremsynhet, sier Per Morten Hoff, sjef i IT- og telebransjens samarbeidsorganisasjon, IKT Norge.

- Men det er jo spesielt at selskapet har fått en patent med tilbakevirkende kraft og på et såpass generelt grunnlag, her ligger det an til en lengre juridisk kamp på EU-nivå, mener han.

Erling Maartmann-Moe, utviklingsdirektør i det store Internett-byrået New Media Science karakteriserer patentet som "vanvittig".

- Det minner om Apples forsøk på å ta patent på det grafiske brukergrensesnittet tidlig på 90-tallet. Det er helt vanvittig, både av Bellboy å søke om patent på dette og av Patentstyret å innvilge den. Vi kommer til å nekte å betale noe som helst dersom vi får et krav, tordner Maartmann-Moe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.