JUSS OG SAMFUNN

Microsoft innvilget sin første «EU-lisens»

Tre år etter monopoldommen har endelig noen kjøpt «EU-lisens» til Microsofts grensesnitt.

9. mars 2007 - 14:06

Monopoldommen til EU-kommisjonen fra mars 2004 påla Microsoft å opprette en egen lisensordning for konkurrenter som ønsket tilgang til protokollene som avgjør hvordan Windows spiller sammen med andre systemer. Microsoft har etablert ordningen, under navnet Microsoft Work Group Server Protocol Program (WSPP), men EU er så misfornøyd med den at de truer selskapet med nye rekordbøter dersom dokumentasjonen ikke gjøres bedre og tilgangen rimeligere.

    Les også:

Derfor kan det betraktes som en fjær i Microsofts hatt at de faktisk har inngått sin første avtale «EU-lisens».

Avtalen gjelder Quest Software, fra Aliso Viejo i det sørlige California (for ordens skyld: USA, ikke Mexico). 27 selskaper har inngått lisensavtaler gjennom en tilsvarende ordning som Microsoft har etablert i USA.

– Quest tar sikte på å utvikle nyskapende programvareløsninger med Microsoft protokoller, for å utvide kunders evne til å integrere autentiseringssystemer basert på Unix, Linux og Java med Active Directory, ut over det som er tilgjengelig fra Quest i dag, heter det i den offisielle pressemeldingen.

Quest har vært en viktig partner for Microsoft i mange år. Selskapet lager driftsløsninger i tre ulike områder: for applikasjoner i kategorier som sluttbrukere, Java, .Net, Oracle, SAP, Peoplesoft og Siebel; for databasesystemene DB2, MySQL, Oracle, SQL Server og Sybase; og for Windows-miljøer, beregnet på ActiveDirectory, Exchange, Sharepoint, oppgraderinger og så videre.

En organisasjon som er kjent i Brussel for sin lobbyvirksomhet mot Microsoft, European Committee for Interoperable Systems (ECIS, medlemmene er i hovedsak amerikanske konkurrenter av Microsoft som Sun, Red Hat og Oracle), sier i en kommentar at Quest leverer verken servere til arbeidsgrupper eller andre produkter som konkurrerer med Microsoft.

Microsoft har for øvrig svart på EU-kommisjonens nyeste anklager, i en offisiell erklæring datert 1. mars. Der heter det at selskapet arbeider med tanke på å etterkomme EUs krav, men at de «har et annet perspektiv på underliggende fakta». Blant punktene som Microsoft tar opp:

  • Ifølge en uavhengig analyse fra PricewaterhouseCoopers er «EU-lisens» 30 prosent rimeligere priset enn det man kunne forventet ut fra dagens markedsforhold.
  • Protokollene som omfattes av dokumentasjonen er gjenstand for over 36 patenter og ytterligere 37 patentsøknader: Det er følgelig vanskelig å forstå hvordan EU-kommisjonen kan si at de ikke er nyskapende, og at de burde være gratis.

Microsoft har frist til 29. mars for å komme med et formelt svar til EU-kommisjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra