Kingston er en av verdens største produsenter av minneprodukter, alt fra RAM-brikker til servere og PC-er, til alle slags minnekortformater og USB-pinner. Selskapets omsetning i Norge er på 100 millioner kroner i året, og de nøyer seg med én representant: Jan Terje Kleiven.
Minnemarkedet er preget av ustabile priser. I det siste året har spesielt prisen på flashminne rast: 80 prosent fall i 2006, ytterligere 50 prosent hittil i år. Kleiven forteller at Kingston arbeider med nye ideer for å kompensere prisfallet med økt volum.
– Vi ser for oss en nær framtid da gjengs pris for minnekort til mobiltelefoner, kameraer, MP3-spillere og så videre faller ned mot noen titalls kroner for en gigabyte.
Kleiven tror Kingston har en løsning på denne utfordringen.
– Vi ser for oss at rimelige minnekort til, la oss si, 30 kroner, kan selges helt eller delvis ladet med innhold. Med nye komprimeringsteknikker, vil man lett kunne stappe 24 episoder av populære serier som «Sopranos» eller «Lost» på et minnekort.
De første to eller tre episodene kan være åpne til bruk med en gang. For å få tilgang til andre episoder, må brukeren betale.
– Det kan ordnes med at man svarer «ok» på et spørsmål på skjermen til mobiltelefonen om man vil se flere episoder. Så kan man få tilsendt en nøkkel i form av en kode. I det man bruker nøkkelen, belastes kontoen hos teleoperatøren.
Kleiven mener dette løser flere ulemper ved dagens håndtering av digitalt innhold til mobilmarkedet.
– Kortene med innhold blir som CD-er eller DVD-er: De kan flyttes fra det ene apparatet til det andre og spilles. Det er langt hendigere å kjøpe et minnekort ferdig lastet med innhold, enn å laste ned hundrevis av megabyte over GPRS eller 3G. Det er langt billigere for brukeren, og også langt sikrere: Store nedlastinger til mobil er utsatt for brudd i forbindelsen, særlig hvis man sitter i bil eller på toget.
Kleiven frykter ikke for kvaliteten.
– Siden det dreier seg om video og lyd til mobile enheter med små skjermer, er det ikke nødvendig med HDTV-kvalitet. Moderne komprimering gjør at kvaliteten på små skjermer blir fullt ut tilfredsstillende, også dersom man skulle finne på å vise innhold fra minnekort på PC-er eller spesialiserte bærbare spillere med noe større skjermer.
Ordningen krever avtaler med operatører og med innholdsleverandører. Disse avtalene er antakelig langt vanskeligere å få til en selve teknologien.
– Vi er i mange samtaler, bekrefter Kleiven.