FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil tvinge inn piratpoliti i TV-dekodere

Nå kommer en ny type TV-dekodere med innebygget pirat-politi. Kopierer du TV-innhold, vil du bli sporet opp.

16. mars 2007 - 10:11

Mediebransjens kamp mot piratkopiering er i ferd med å gå over i en ny fase. Som et alternativ eller supplement til dagens kopisperrer, ønsker medieselskapene å utstyre mediefiler med unike vannmerker, som gjør det mulig å identifisere personen som har spredt filene. En utfordring med dette er at det i hvert fall i Norge er lov dele ut kopier av lovlig kjøpte eksemplarer til sine nærmeste familie og venner. Problemene med dette beskrives av Thomas Gramstad i Elektronisk Forpost Norge (EFN) i dette leserinnlegget.

En lignende problemstilling kan oppstå når elektronikkprodusenten Thomson lanserer en vannmerketeknologi som ble annonsert denne uken i forbindelse med CeBIT-messen i Tyskland. Teknologien skal kunne brukes i framtidige TV-dekodere, set-top-bokser ogh andre videoenheter. Vannmerkene, som er unike for hver enhet, vil kunne gjøre det mulig å identifisere kilden til piratutgaver av video som er blitt kopiert med disse enhetene.

Teknologien, NexGuard, er bygget inn i SoC-familien (System-on- Chips) STx7100, som produseres av STMicroelectronics. Brikkene skal gjøres tilgjengelige leverandører av set-top-bokser og aksessystemer, samt for leverandører av video-on-demand-tjenester, i løpet av sommeren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Thomson mener at dette skal kunne begrense piratkopieringen uten å begrense bruken til konsumenten.

- Det bør ikke bli forulempet av dette med mindre de driver med bred distribusjon av innhold, sier Pascal Marie, en markedssjef innen Thomsons divisjon for innholdsdivisjon, til IDG News Service. Teknologien skal kunne legge igjen vannmerker i video kodet i MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264) og VC-1-formatene.

Vannmerkene vil brukes på to forskjellige måter. Ett vannmerke vil identifisere operatøren som distribuerer det opprinnelige innholdet, mens et annet vannmerke, som innholder 40 bits med informasjon, skal kunne identifisere den individuelle enheten.

Ifølge Marie skal vannmerkene var robuste. Selv film som projiseres digitalt og fanges ved hjelp av et videokamera skal kinne spores, selv om identifiseringen vil ta lenger tid.

- Videoklipp som er blitt tatt opp direkte fra en set-top-boks, omkodet til en lavere bitrate og så postet til en nettbasert videoutviklingstjeneste, vil kunne identifiseres etter bare noen få sekunder, sier Marie.

Spørsmålet er hvordan Thomson og innholdsleverandørene skal greie å tvinge konsumentene til å ta i bruk enheter som støtter slik teknologi, så lenge det finnes alternativer som ikke støtter dette. Lignende forsøk på å identifisere brukere, blant annet fra Intel, har for lengst strandet.

Mer informasjon om NexGuard finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.