Intel så lenge ut til å eie markedet for prosessor for både PCer og enklere servere. Og når en aktør har et monopol, blir prisene høyere og utviklingen går tregere.
Det var AMD som overtok stafettpinnen der IBM og mange andre gav opp. AMD har lansert nye teknikker (som flerkjerne og 64-bits prosessering) og heftig press på prisene spist markedsandeler fra Intel. Intel har haltet etter og marginene har falt.
AMD har nå en fjerdedel av markedet, viser tall fra første kvartal, men nå må selskapet gi seg. Å lede teknisk og prismessig øker salget, men det har de siste kvartalene kostet AMD dyrt og nå sier åpenbart eierne og ledelsen nei til nye runder med priskutt.
AMDs profitwarning på mandag er gode nyheter for Intel - nå blir det mindre press på prisene, men dårlige nyheter for IT-kjøpere.
AMD la 12. mars frem svake årstall - man tapte 166 millioner dollar i regnskapsåret for 2006. I tillegget ble kjøpet av grafikkprosessor-produsenten ATI dyr - 5,6 milliarder dollar betalte AMD i fjor.
Prosessor-produsenten trodde på et salg i første kvartal på 1,23 milliarder dollar, godt under de 1,55 milliarder dollarene AMD har hintet mot tidligere. Og det er mindre enn i første kvartal i fjor. AMD har ikke noen annen forklaring enn at de sliter med lavere priser og må derfor kutte.
AMD sier det ikke rett ut, men i fjor kom endelig Intel seg tilbake på offsensiven - AMD har enda ikke klart å svare på Intels Core 2 Duo-brikker. Og Intel har lansert prosessorer med fire kjerner, noe AMD ikke har.
Selskapet offentliggjorde derfor at man skal redusere sine planlagte investeringer i år betydelig. Man må spare 500 millioner dollar i år. For AMD må komme seg over i pluss - det holder ikke å spise markedsandeler. Og investeringer er ikke det eneste som skal kuttes - det kan komme oppsigelser og andre kutt. Selv ansettelser i ledelsen skal utsettes i jakten på besparelser.
Det er først til sommeren AMD er tilbake på offensiven - da kommer deres server-prosessor med fire kjerner, foreløpig kalt "Barcelona" i salg. Men dette har Intel som sagt i salg, selv om kjernene i deres Xeon-brikke ikke er koblet fullt sammen.