BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye klokkeegenskaper i kommende Opteron

AMDs første firekjernede Opteron-prosessor tilbyr helt spesiell klokking av kjernene.

20. apr. 2007 - 07:44

AMD presenterte i forrige uke en rekke nye detaljer om kommende utgaver av selskapets serverprosessor, Opteron. Til tyske K-Hardware.de fortalte Giuseppe Amato, AMDs europeiske direktor for teknisk salg og markedsføring, mer om arkitekturene som nå kalles K10, eller tidligere å ha blitt omtalt som K8L. Dette er en monolittisk, firekjernet design, noe som betyr at alle de fire kjernene er laget i det samme silisiumstykket.

Amato fortalte at alle kjernene i K10 kan klokkes individuelt. Dette betyr at kjernenes arbeidshastighet kan tilpasses deres individuelle belastning. Det kan være spesielt nyttig når det kjøres tunge prosesser med bare én tråd. For det første vil effektbehovet og varmeutviklingen reduseres ved at bare noen av kjernene kjører med full hastighet. For det andre kan trolig disse kjernene klokkes til et høyere nivå enn med dagens løsninger fordi det totale effektforbruket reduseres ved at de andre kjernene jobber i langsommere tempo.

Ikke minst kan dette være et spennende område å utforske for overklokkere, selv om de da trolig bryter garantibetingelsene. Kjernene skal dog ha termiske sensorer og dermed kunne forhindre overoppheting.

En viktig forutsetning for denne individuelle klokkingen av kjernene, er at også den integrerte minnekontrolleren klokkes for seg. Strømforsyning med individuelt regulerte spenningsplan til hovedkomponentene i prosessoren er med på å gjøre dette mulig.

Den integrerte minnekontrolleren skal kunne kommunisere med minnet i 64-bits kanaler, mens dagens hovedkort med AM2 eller F-sokkel benytter et 128 bits dual-channel-modus.

64-bits-kanalene gjør det ifølge Amato mulig både å lese og skrive data samtidig, samt å forbedre effektiviteten i de uregelmessige aksessmønstrene som i større grad oppstår når antallet kjerner øker.

Flere av disse egenskapene skal angivelig kreve hovedkort med AM2+- eller F+-sokkel, men dette er litt utklart, for de AMD har lenge lovet at de første firekjernede Opteron-prosessorene direkte skal kunne erstatte dagens tokjernede prosessorer i eksisterende servere.

Amato forklarte dessuten at all kommunikasjon mellom kjernene vil skje innenfor selve brikken. Dette gjøres mulig ved hjelp av en spesiell svitsj som allerede skal være forberedt for inntil åtte kjerner, men selskapet skal ikke levere prosessorer med så mange kjerner nå.

Den første generasjonen av K10, Barcelona, vil ta i bruke et delt L3 cacheminne på 2 MB, mens hver kjerne vil ha 64 kilobytes dedikert L1-cache og 512 kilobytes L2 cache. Data som ligger i L1-cachen til en annen kjerne, vil kunne overføres direkte til en annen kjerne via den innebygde svitsjen, uten å måtte ta omveien via cacheminne på høyere nivå.

De første firekjernede prosessorene fra AMD skal ikke kreve mer effekt enn dagens tokjernede Opteron-prosessorer med DDR2-minne.

Mens Barcelona ventes å komme på markedet i løpet av sommeren, planlegger AMD også flere andre produkter basert på mye av den samme teknologien. Dette er prosessorer beregnet for vanlige PC-er. En produktfamilie som har kodenavnet Agena, ventes å bli lansert som Athlon 64 X4 i løpet av høsten. Omtrent samtidig kommer en ny generasjon av Athlon 64 X2, som foreløpig kalles Kuma. En enklere utgave uten delt L3-cache, Rana, kan ventes mot slutten av året. Detaljene rundt PC-utgavene av K10 stammer dog ikke direkte fra AMD.

Amato nevnte derimot Shanghai, etterfølgeren til Barcelona-utgaven av Opteron. Denne skal komme på plass i 2008 og vil ha en forbedret firekjernet arkitektur, trolig basert på 45 nanometers prosessteknologi og med 6 MB L3 cache.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra