Med tre forskjellige mobilnett i Sverige er konkurransen høyere enn her i landet. Dette gjør klare utslag på prisen kundene må betale.
Telenor i Sverige er nå i ferd med å bygge ut støtte for HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), også kjent som turbo-3G, i de største byene og i de mest populære ferieområdene langs kysten. Dette skal være på plass innen 1. juni. Et kart over hvor Telenor skal bygge ut, vises nedenfor i artikkelen. Det er hentet fra nettstedet til Bredbandsbolaget, som eies av Telenor.
I Norge har både Netcom og Telenor planer om å bygge ut HSDPA. Trolig vil begge lansere dette i år - Netcom har allerede åpnet en prøvetjeneste i sentrale deler av Oslo.
Internett via mobilen er kjent for å være ganske dyrt i her i landet. For med dagens dekning og tilgjengelige hastigheter kan det ikke erstatte vanlig bredbånd - verken på kontoret eller i hjemmet. Ubegrenset bruk av datatrafikk i en måned, enten det er GPRS eller 3G, koster for tiden 499 kroner hos Netcom og 549 kroner hos Telenor. Ingen av de to selskapene har sagt noe om hva prisen vil bli med HSDPA, hvor megabytene vil kunne løpe langt raskere enn med vanlig 3G.
Les også:
- [15.06.2007] Telenor med alternativ pris på mobilt bredbånd
- [05.06.2007] Svenskene får dobbelt så rask turbo-3G
- [04.05.2007] Nytt super-nett allerede i test
- [03.05.2007] Ny teknologi skal gi mye raskere mobilnett
- [20.04.2007] Her kan du bruke Netcoms supernett
- [16.04.2007] Endelig skal 3G-nettet gi ekte bredbånd
I Sverige, derimot, tar Telenor 199 svenske kroner måneden for fri bruk av HSDPA. Det vil si fra og med september. I hele sommer er bruken gratis. I tillegg kommer en etableringsavgift og kjøp av modem eller mobil med HSDPA-støtte. Det er ingen bindingstid, med mindre man kjøper et subsidiert modem.
199 svenske kroner i måneden, omtrent 175 norske kroner, kan mange være villige til å betale for å få den ekstra fleksibiliteten HSDPA gir i tillegg til det vanlige bredbåndet. HSDPA er ikke helt på høyde med dagens gjennomsnittlige ADSL-linjer. Forventet nedstrømshastighet hos Netcom med dagens teknologi vil være på mellom 1 og 2 Mbit/s, mens den opplevde oppstrømshastigheten er på inntil 300 Kbit/s. Dette er tilstrekkelig for vanlig websurfing, nedlasting av e-post og mye annen bruk.
Mye av utstyret som i dag har HSDPA-støtte, kan allerede håndtere betydelig høyere nedlastingshastigheter enn det som er oppgitt over. Flere modemer støtter hastigheter på inntil 7,2 Mbit/s. Trolig er det bare et tidsspørsmål før også tjenestene oppgraderes til dette. Hvis tjenestekvaliteten blir god og prisen er konkurransedyktig, vil en del kunne komme til å kutte ut den vanlige ADSL-linjen.
Neste år kommer trolig også HSUPA, som skal gi betydelig høyere oppstrømshastighet, bedre enn de fleste har med ADSL i dag. Dette kan bli en enda sterkere motivasjonsfaktor til å kutte ut ADSL, med mindre ønsket om å laste ned streamet video med høy kvalitet er stort. Da trengs det mer båndbredde.
Med så lave priser som det Telenor opererer med i Sverige, kan mange kutte ut det vanlige mobilabonnementet. Skype og andre IP-telefoniløsninger for mobilen vil bli mye vanligere.
I Sverige er ikke Telenor alene om å tilby HSDPA. Konkurrenten Tre var blant de første i verden til å oppgradere 3G-nettet med denne teknologien. Og fordi Tre også tar 199 kroner i måneden for fri bruk av HSDPA, kan ikke Telenor, som kjemper seg inn på det svenske markedet, være noe dårligere.
I Norge hvor Telenor er markedsledende, har selskapet liten interesse av å begynne en priskrig på datatrafikk som vil konkurrere med selskapets annen virksomhet. Det blir det opptil utfordrerne å gjøre - i praksis bare Netcom.