KORTNYTT

Liten kunnskap om det digitale bakkenettet

Fire måneder før det digitale bakkenettet settes i drift, vet folk lite om det nye TV-tilbudet.

14. mai 2007 - 12:19

En undersøkelse presentert av professor Frank Aarebrot under Nordiske Mediedager i Bergen viser at bare 6 prosent av befolkningen er klar over at det analoge nettet slukkes over hele landet i 2009. I de første fylkene skjer slukkingen om mindre enn et år.

Men nå skal vi få vite mer om det som er kalt den største TV-omleggingen her i landet siden innføring av farge-TV.

- Vi skal bli svært synlige fram til det nye nettet lanseres i september, lover kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV. Hans selskap skal tilby oss en pakke på 18 - 20 TV-kanaler formidlet via bakkenettet. Allerede i slutten av året kan 80 prosent av befolkningen ta inn disse sendingene.

- Vi vil få en julekvelden på kjerringa-effekt, sa Aarebrot. Han regner med at mange nordmenn vil oppleve svarte skjermer.

Både Søreide i RiksTV og administrerende direktør Svein R. Aarvik i Norges Televisjon (NTV) er enige i at det er en formidabel informasjonsjobb de står foran.

- Men andre har klart det før oss, så vi mener det skal gå bra, sier Aarvik og viser til at de har erfaringer fra blant annet Sverige å bygge på.

Det er Norges Televisjon (NTV) som sørger for utbygging av det nye nettet. Selskapet eies av NRK, Telenor og TV 2.

NTV skal sørge for at vi får inn NRKs sendinger og andre gratissendinger. NTV eier igjen Riks-TV, som skal tilby oss en kommersiell pakke med betalingskanaler. Om noen år vil dette tilbudet omfatte 40 kanaler.

Omleggingen fra dagens analoge nett til det digitale nettet berører i første rekke alle som tar inn TV via antenne. De mange som har kabel-TV eller parabol kan fortsette å se TV som i dag.

Men Søreide regner med at det nye nettet blir en hard konkurrent til satellitt-TV.

- Vi skal være konkurransedyktige på pris og tilbud. Før ferien vil vi gå ut med våre tilbud, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

TV-signalene skal fortsatt sendes ut fra omformere på fjelltoppene og mottas via antenner på tak eller bord. Bakkenettet har fått sitt navn fordi omformerne står på bakken.

De som kan ta inn TV 2 i dag, kan motta signalene fra det nye nettet med samme antenne. Men de må kjøpe seg en dekoder, et lite apparat som plasseres ved siden av TV-en og betjenes med en egen fjernkontroll.

Innføringen av digital-TV fra høsten av skaper ingen endringer for TV-seerne. Det analoge og digitale nettet vil være i drift samtidig. Men når det analoge nettet slukkes, vil de som ikke har skaffet seg dekoder få svarte skjermer. Det vil NTV og RiksTV gjøre det de kan for å hindre.

- Vi starter nå en omfattende kampanje for å gjøre tilbudet kjent. Vi blir en av landets største reklamekjøpere i år, og vi skal gi støtte til folk etter hvert som vi setter det digitale bakkenettet i drift, sier Søreide.

Han sier at det skal være meget enkelt å installere dekoderen, og de som er usikre skal kunne ringe en støttetelefon for å få hjelp. Blir det for vanskelig, skal man kunne få hjelp hos sin lokale antenneleverandør. Og de som absolutt ikke har lyst på en ny boks, kan vente til slutten av året. Da skal det komme flatskjerm-TV-er med innebygd dekoder, forteller Søreide. (NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra