I går ble det klart, gjennom en omfattende artikkel i magasinet Fortune, at Microsoft vil sette i gang et nytt initiativ for å få i stand lisensavtaler med distributører av Linux og annen programvare i åpen kildekode.
Les også:
- [25.07.2012] Stor Linux-bruker må betale Microsoft
- [09.12.2008] Nytt offensiv for Linux mot patenttroll
- [13.08.2007] Google styrker Linux' patentforsvar
- [10.07.2007] Samba overføres til den nye GNU-lisensen
- [05.07.2007] Red Hat vil på nytt snakke med Microsoft
- [21.06.2007] Ingen Microsoft-avtale med Mandriva
- [15.06.2007] Kjerne-utviklere vil ikke bytte Linux-lisens
- [01.06.2007] Tror ny Linux-lisens avvæpner Microsoft
- [24.05.2007] Skepsis til ny Linux-lisens blant utviklere
- [16.05.2007] Tar avstand fra Microsofts «Linux-patenter»
- [16.05.2007] Ber Microsoft oppgi hva Linux bryter med
- [14.05.2007] Kan kreve penger fra Linux-brukere
- [02.05.2007] Nå skal det bli slutt på tullepatenter
Microsoft hevder at Linux og åpen kildekode krenker til sammen 235 av selskapets patenter: 42 i Linux, 65 i grafiske brukergrensesnitt, 45 i OpenOffice.org, 15 i e-postprogrammer, og 68 i diverse programmer.
Mediestormen som disse påstandene utløste, ga Microsofts jurister rikelig mulighet til å presisere sitt standpunkt:
For det første:
– Det er ingen grunn til at ett segment i bransjen har behov for unntak fra regler om åndsverk, sa Microsofts lisensansvarlige Horacio Gutierrez til Associated Press.
For det andre: Microsoft fortrekker lisensavtaler med utviklere, distributører og brukere av åpen kildekode framfor søksmål.
– Microsoft kunne ha valgt å gå til sak for mange år siden, men vi har bestemt oss for ikke å gjøre det, sa Gutierrez.
Microsofts mål er å inngå lisensavtaler tilsvarende den inngått med Novell i november i fjor, og de vil fortsette å prøve å løse problemet på dette viset.
Ordningen med Novell har den store fordelen at den er allmenn: Den spesifiserer ikke hva som dekkes av Microsofts patenter og som Novell skal betale for. Den sier i stedet at ingen av Novells kunder skal kunne saksøkes av Microsoft for patentbrudd når de kjører Linux eller andre åpen kildeprogrammer som Novell distribuerer.
Microsoft ønsker ikke å oppgi detaljer om hvilke patenter det gjelder. De frykter at utviklerne i så fall ville skrive om kode for å omgå patentene, eller at patentene vil utfordres i rettssystemet. USAs høyesterett har nylig kommet med to kjennelser som gjør det langt vanskeligere å forsvare dårlig funderte patenter, særlig innen programvare.
Det er et viktig poeng at Linux-folket har mektige allierte, og at disse har forberedt seg godt på et eventuelt søksmål. I en årrekke har aktører som Sun og IBM skjenket patenter til åpen kildekodefellesskapet.
I 2005 ble det opprettet et eget selskap, Open Invention Network (OIN), som har mottatt investeringer fra IBM, NEC, Novell, Philips, Red Hat og Sony.
OIN presenterer seg slik:
– OIN er et selskap som samler på åndsverk. Det ble dannet for å fremme Linux ved å bruke patenter til å skape et samarbeidsmiljø… OIN forfiner en modell for åndsverk slik at viktige patenter deles åpent i et samarbeidsmiljø. Patenter som eies av OIN er gratis tilgjengelig for ethvert selskap, institusjon eller individ som går med på å ikke håndheve sine patenter mot Linux.
Toppsjef Jerry Rosenthal i OIN sier til Associated Press at de har samlet et stort antall patenter, og at dersom Microsoft går til sak mot utviklere eller brukere av åpen kildekode, vil de straks gå til motangrep.
– Vi mener det er svært sannsynlig at Microsoft krenker noen av våre patenter, sier Rosenthal.
Spørsmålet er om ikke Microsoft allerede kan ha trådt for langt. Free Software Foundation har ferdigstilt et nytt utkast til åpen kildekodelisens, der det heter at den som distribuerer kode derved oppgir ethvert patentkrav. Under avtalen med Novell, distribuerer Microsoft koden til Suse Linux. Kommer Linux under den nye lisensen, GPLv3, vil nok en mulig front i en eventuell krig være åpen.
Linux-folket er med andre ord godt rustet, skulle patenthelvetet brake løs. De håper nok de også å unngå det, og fortsette med fredelig sameksistens og mer kommersiell konkurranse.