Siden i forrige uke har Apples netthandel for musikk, iTunes Store, tilbudt spor som ikke er underlagt selskapets kopibeskyttelse «Fairplay». Disse sporene har høyere kvalitet, og koster også noe mer enn de vanlige sporene. Siden de er uten kopibeskyttelse, kan de kopieres fra spiller til spiller uten teknologiske stengsler.
I slutten av forrige uke ble det avslørt på bloggen Emergent Chaos at også den DRM-frie musikken som kjøpes på iTunes, tilføres metadata med personlige opplysninger om kjøperen, nærmere bestemt navn, konto og e-postadresse. Disse opplysningene kan enkelt leses gjennom File Info-funksjonen i Mac OS X, heter det, og kan redigeres gjennom en hex-editor.
Les også:
- [21.06.2007] Vellykket overgang til ubeskyttet musikk
- [31.05.2007] Nye iTunes-filer inneholder brukerinfo
Metadataene innebærer at dersom en kopi skulle dukke opp i piratdistribusjon, vil man raskt kunne spore opp kjøperen.
Flere medier – blant dem MacNN, Computerworld, BBC og The Times – har bedt Apple om en kommentar, uten å lykkes.
I en kommentar til Wired, sier en talsperson for kyberrettsgruppen Electronic Frontier Foundation (EFF) at hovedproblemet med Apples praksis, er at metadataene ikke er kryptert, men kan leses fritt. Det påpekes at dette innebærer at enhver som rapper en iPod med musikk fra iTunes, straks får tilgang til eierens navn, konto og e-postadresse.
EFF mener at Apple bør sørge for å kryptere metadataene slik at den ikke kan vises i klartekst. De mener det vil ivareta kundens personvern og samtidig sikre muligheten til å spore piratkopierte filer.
EFF peker videre på at metadata i klartekst er lett å redigere. De venter at de forholdsvis raskt vil komme et lett tilgjengelig undergrunnsverktøy som erstatter kjøperens personopplysninger med dem til Apple-sjef Steve Jobs.
OBS: Opprinnelig var ordet "vannmerking" brukt i denne artikkelen. Lesere har påpekt at det ikke dreier seg om vannmerking i egentlig forstand. Derfor er ordbruken endret.