KARRIERE

IT-bransjen er det beste jenter kan velge

IT-bransjen er den beste arbeidsplassen jenter kan jobbe på, hevder Avanade-kvinnene.

Jenteandelen på IT-studier har gått ned, og IT-bransjen sliter med å rekruttere kvinner til bransjen.

Norden-direktør Anne-Cecilie Fagerlie i Avanade tror det skyldes mye ubegrunnet frykt for faget. Man behøver ikke verken være matte-geni eller veldig teknisk for å bli en god IT-konsulent, mener hun.

Det som derimot er viktig er å ha struktur og orden, påpeker Fagerlie. Å kunne håndtere mange baller i luften og forstå hva kunden faktisk spør etter og løse det, i stedet for å grave seg for dypt ned i en enkel problemstilling.

– Det er nettopp disse egenskapene vi ser kvinner besitter, og derfor er slike jobber som skapt for jentene, sier hun til digi.no.

Fagerlie leder en utviklingsavdeling med ti kvinnelige utviklere i Norge, og samlet 23 prosent kvinneandel. I et nærmest støvsuget marked, der IT-konsulenter fristes til å skifte ofte jobber, er hun stolt over null turnover blant jentene i løpet av de to siste årene.

Kristine Husabø Hansen bekrefter til digi.no at hun stortrives i jobben som konsulent, og kunne ikke tenke seg en annen arbeidsplass. Hun har jobbet mot Skattedirektoratet og Altinn-løsningen i to år, og opplever et svært godt miljø blant jentene.

Nå vil hun kvalifisere seg på ledelse, men vil ikke gi slipp på utviklerrollen ennå.

Husabø Hansen har ikke en realfaglig bakgrunn, men valgte musikk som fordypning på videregående skole. I tillegg har hun en bachelor-grad i informasjonsteknologi fra Queensland University i Australia og informatikkutdanning fra Høyskolen i Vestfold.

Fagerlie på sin side tilhører det første kullet som startet på NTH, nå NTNU, med IT-fordypning i 1978.

Hun er forundret over at ikke flere kvinner velger jobber i IT-bransjen, som byr på en høy grad av frihet. I tillegg er det svært godt betalt.

– Ingen følger med klokken her, men vi ser på resultatene. Så lenge konsulentene overholder kundemøter og de forpliktelser de har, er det fritt for dem hvordan de styrer sin hverdag, sier Fagerlie til digi.no.

I motsetning til typiske kvinneyrker innen helse og utdanning, er IT-jobbene godt betalt. En nyutdannet sivilingeniør starter med en lønn på 380.000 kroner i året, men etter noen år med god arbeidsinnsats kan de tjene flere hundre tusen kroner mer i året. Avanade satser også på gode pensjons- og forsikringsordninger som passer for en ung stab med mange i etableringsfasen.

– Det er ikke utenkelig at en topp konsulent hos oss, kan tjene en million i året med bonus og gode resultater, forteller Fagerlie.

Og da tenker hun ikke på fakturerbare timer, som hun bevisst ikke ønsker å måle det mot. Mange jenter kan ha fryktet for et stort press også på teknologiske oppdateringer. Men også her, beroliger Fagerlie.

– Jeg setter som krav at mine ansatte skal bruke to til tre uker i året på oppdateringer. Det kan gjelde alt fra sertifiseringer til å sette seg inn i Avanades metodikk og løsninger. Men dette skal gjøres i jobbtiden, og forventes på ingen måte å skulle tas på fritiden.

Og med mindre man ikke ønsker det selv, er arbeidstiden veldig regulert og kan gjøres unna i normal kontortid. Ingen forventer at man skal sitte mye overtid når det ikke er forenelig med for eksempel familieforpliktelser, påpeker Fagerlie.

Husabø Hansen forteller at hun i løpet av den tiden hun har jobbet der, kun har blitt pålagt å jobbe ekstra et par ganger, selv om hun gjerne jobber litt ekstra når hun har lyst og anledning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra