EU-kommisjonen er i ferd med å gå på en flau teknologi-smell. EU ønsker å bygget et alternativ GPS-satellitt-nettverk, men nå ryker planen om å få systemet bygget og finansiert av privat sektor.
Bakgrunnen er at GPS er eid og styrt av det amerikanske forsvaret og de kan potensielt skru det av. Fordi så mange etterhvert har blitt avhengig av GPS, har EU bestemt seg for å bygge sitt eget satellitt-nettverk. Enheter for GPS og i fremtiden kanskje russiske Glonass og Galileo klarer å gi posisjoner ved å sammenligne tidssignaler fra flere satellitter samtidig.
Gruppen av europeiske elektronikk og fly-giganter som ble invitert til å eie prosjektet har trukket seg. Og nå innrømmer endelig EU at forhandlingene i praksis er avsluttet. Dermed er det duket for en krangel om finansisering av prosjektet som er estimert å koste opp mot 30 milliarder kroner.
For EU-landene er langt fra enige. Årsaken er usikkerheten rundt inntektskilden: GPS er gratis å bruke, men Galileo skal bli mer nøyaktig og ta betalt for de mest presise tjenestene.
Den tyske transport-ministeren Wolfgang Tiefensee mener at prosjektet må finansiere i EU fordi det vil gi europeisk industri et løft, skriver Wall Street Journal.
Men splitten er klar: Den britiske vise-transport-ministeren er skeptisk: Vi må få en skikkelig forretningsmodell på bordet først og være åpne for å skrinlegge prosjektet hvis det ikke skjer, sier Stephen Ladyman.
Også en rekke andre land, inkludert Kina, Israel og Sør-Korea er med i prosjektet, men Norge har foreløpig ikke undertegnet noen avtale.