Adobe døpte i dag om Apollo, selskapets kommende utviklingsplattform for skrivebordsbaserte Internett-applikasjoner til Adobe Integrated Runtime (AIR).Samtidig har selskapet sluppet betautgaver av både denne og den neste utgaven av utviklerverktøyet og rammeverket Flex.
Adobe AIR er et kryssplattform kjøretidsmiljø for applikasjoner som lar utviklere bruke HTML/CSS, Ajax, Flash og Flex til å utvide rike Internett-applikasjoner (RIA) til skrivebordet.
Blant nyhetene i betautgaven er at åpen kildekode-databasen SQLite er integrert, i tillegg til støtte for PDF, bedre Javascript-støtte og dypere integrasjon med Flex. PDF-støtten utnytter funksjonalitet fra Adobe Reader 8.1.
Andre sentrale elementer er HTML-motoren WebKit og ActionScript Virtual Machine fra Tamarin-prosjektet.
Det loves dessuten støtte for transparente HTML-vinduer, dra-og-slipp-støtte og komplett tilgang til API-ene (Application Programming Interface) til AIR og Flash.
Det har også kommet et verktøy for Adobes Dreamweaver CS3 som gjør det mulig å levere Dreamweaver-prosjekter som AIR-applikasjoner.
Adobe Air kan sammen med Air SDK lastes ned fra denne siden, foreløpig i engelskspråklige Windows- og Mac OS X-utgaver. Versjoner på andre språk og for Linux planlegges.
Les også:
- [31.03.2008] Tyngre Adobe-satsing på Linux og web 2.0
- [25.02.2008] Adobes Air gir mer lokale webapplikasjoner
- [26.04.2007] Adobe vil gjøre Flex til åpen kildekode
- [19.03.2007] Last ned nytt system for webprogrammer
- [18.12.2006] Adobe-eksempler på Apollo-applikasjoner
Adobe har også sluppet en betautgave av Flex 3 i dag. Dette er et kryssplattform åpen kildekode-rammeverk for å lage rike Internett-applikasjoner.
Blant nyhetene i betautgaven finner loves nye muligheter knyttet til brukergrensesnitt, bedre utviklerproduktivitet, ytelsesverktøy og forbedrede verktøy knyttet til utrulling og testing. Flex 3 er selvfølgelig også tett knyttet til AIR.
Fra og med Flex 3 vil utviklere fritt kunne laste ned, utvidere og komme med bidrag til kildekoden til Flex-kompilatoren, applikasjonsrammeverket og andre komponenter. Skriptspråket i Flex 3 er basert på ECMAScript 4 og Flash Player, noe som gjøres mulig ved å bruke den virtuelle Tamarin-maskinen som er blitt donert til Mozilla.
Adobe lover også at Flex 3 vil har store forbedringer knyttet til arbeidsflyten til designere og utviklere, noe som inkluderer integrasjon med Creative Suite 3, slik at CS3-materiale kan importeres direkte inn i Flex.
Dette kan minne om tankegangen som ligger til grunn for integrasjonen mellom Microsofts Expression-serie og Visual Studio.
På designsiden loves også dypere støtte for visuell skinning og styling, full språkstøtte for CSS og Flex Builder 3 Design View, hvor utviklere skal kunne redigere designet og layouten til komplekse applikasjoner.
Flex 3 skal også inkludere støtte for refactoring, noe som vil gjøre det enklere for utviklere å gjøre store endringer innenfor et prosjekt på en rask og konsekvent måte. Inkludert er også minne- og ytelsesprofilering, noe som skal gjøre det mulig for utviklere å evaluere hvordan applikasjonen oppfører seg internt i nettleseren eller på toppen av AIR.
Betautgaver av Flex Builder 3 og Flex 3 SDK er tilgjengelige på denne siden til Windows og Mac OS X. Flex Builder 3-beta er også tilgjengelig som en plugin til Eclipse.
Flex 3 ventes å bli tilgjengelig i løpet av høsten 2007. Da vil også kildekoden åpnes opp med Mozilla Public License.