TELEKOM

Nå kommer endelig trådløs fjernstyring

Etter flere års forsinkelser kommer endelig Zigbee som skal la oss fjernstyre alt rundt oss.

22. juni 2007 - 07:47

«Mesh» nettverk var et av de store buzz-ordene. Ideen var enkel: Nettverk der hver sensor/maskin må ha sin egen forbindelse med serveren blir dyre å bygge, men hvis enhetene kan koble seg opp til hverandre, trenger bare én enhet å være koblet til serveren.

Zigbee er en av flere standarder beregnet på denne typen nettverk. Det skulle revolusjonere alle typer fjernstyring av lysbrytere, radiatorer, maskiner, pumper og annet utstyr vi omgir oss med. Det var løftet i 2002–2003, men så ble det helt stille.

Først nå er de aller første produktene lansert, men forsinkelsen gjør at det tidligere norske Chipcon har mistet mye av forspranget sitt. Selskapet ble kjøpt opp av Texas Instruments og heter i dag Lowpower Wireless, forteller Erling Simensen, ansvarlig for industrielle produkter i selskapet som har kontorer i Gaustad-dalen i Oslo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

digi.no tok kontakt med selskapet for å høre hvor i all verden det ble av Zigbee og treffer godt, for nå er markedet virkelig i ferd med å brette seg ut.

I det stille har det første produktet bygget med norske Zigbee-brikker kommet i salg, røper Simonsen.

– Årsaken til forsinkelsene rundt Zigbee er at den første standarden hadde store mangler. Den endelige standarden, Zigbee 2006, ble ratifisert først i november i fjor. Og nå kommer det et ras av produkter.

Japanske S3C har ganske nylig lansert en trykksensor med Zigbee (bildet til høyre). Trykksensorer brukes i stort antall i svært mange sammenhenger.

Et stort antall S3C-sensorer spredd i en fabrikk eller bygg bruker Zigbee til å kommunisere gjennom hverandre for å varsle om tilstand eller problemer. Bildet under viser hvordan dette kan fungere i et hjem.

Alt som skal til for å lage en nettverksnode ligger i den 7x7 mm store Chipcon-brikken (bildet til høyre): En enkel prosessor, 128 kB minne og krypteringsfunskjoner.

Nettopp fordi sensorer er hovedoppgaven, har ikke Zigbee-spesifikasjonen fokusert på båndbredde. Zigbee har en båndbredde på bare 250 kb/s, men rekkevidden er opp mot 100 meter: Det er på linje med WLAN og mye bedre enn Bluetooth.

Flere tusen Zigbee-enheter kan kommunisere med hverandre i ett nettverk. Grafen under viser hvordan Zigbee skiller seg fra andre trådløse teknikker.

I tillegg har det norske selskapet lagt en annen viktig funksjon i brikkene: Elektronikk som gjør det mulig å finne posisjonen til hver Zigbee-brikke. Dermed kan brikkene festes med til for eksempel mobil utstyr på et sykehus. Med en nøyaktighet på 3–5 meter vil man kunne lokalisere i hvilket rom utstyret er, påpeker Simensen overfor digi.no.

Zigbee-brikkene koster 3–4 dollar per stykk bestilt i større volumer. Når det blir vanlig å kjøpe stikkontakter og varmeovner med Zigbee vil Simensen ikke spekulere i.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.