Brukerlisensen for Vista har, helt siden operativsystemet kom på markedet, gjort det umulig å laste annet enn de to dyreste utgavene i virtuelle maskiner. Har du en PC der Linux eller et annet system er hovedsystemet, eller en Mac, og ønsker å opprette en virtuell maskin for å kjøre Windows, har du måttet skaffe lisens på enten Vista Ultimate eller Vista Business: Lisensene til Vista Basic, Vista Home og de øvrige rimeligere utgavene forbyr bruk i virtuelle maskiner.
Denne ordningen er blitt kraftig kritisert, ikke minst av virtualiseringsleverandører som VMware og av Mac-brukere.
I forrige uke hadde Microsoft sendt ut et forhåndsvarsel til flere amerikanske medier om at ordningen var blitt revidert, og at det ville komme en offisiell kunngjøring om reviderte vilkår for Vista-lisensen. Varselet inneholdt til og med støtteuttalelser til endringen fra leverandører av virtualiseringsteknologi.
Da kunngjøringen kom i forgårs, viste det seg imidlertid at Microsoft hadde ombestemt seg: Microsoft gjentok at virtualisering er bare tillatt for Vista Ultimate og Vista Business.
Les også:
- [22.01.2008] Flere Vista-versjoner får virtualiseres
- [07.09.2007] Microsoft angriper VMware
- [10.07.2007] Intel fremst i køen for å kjøpe VMware-aksjer
- [29.06.2007] Ingen familie-rabatt på Vista
- [20.06.2007] Mac-brukere må kjøpe dyr virtuell Vista-lisens
Kunngjøringen utløste et ramaskrik, og mange medier satte seg i selen for å grave opp hva som kan ha vært Microsofts motiver. Ingen ser ut til å ha lykkes i å finne noe overbevisende.
Forklaringen fra Microsoft er at virtualisering er en sikkerhetsrisiko: En hypervisor kan infiseres med et rootkit, og når det skjer, er det umulig for et gjesteoperativsystem å oppdage det.
Svakheten med denne forklaringen, er at det i så henseende ikke er noen forskjell på de ulike Vista-variantene.
Microsoft hevder at virtualisering ikke er modent nok fra et sikkerhetsperspektiv til å kunne brukes av vanlige forbrukere. Derfor kan det bare tillates for Vista-utgaver som ikke er rettet mot det brede markedet, selv om disse ikke er underlagt andre kjøpsbegrensninger enn pris.
I sin blogg på ZDnet, skriver Microsoft-spesialisten Mary Jo Foley at hun var blant dem som ble forhåndsinformert av Microsoft om at alle Vista skulle tillates virtualisert.
Hun skriver at Microsoft oppga to grunner til å endre standpunkt: For det første, økt bevissthet om sikkerhetsutfordringer knyttet til virtualisering av maskinvare; for det andre, «stadige tilbakemeldinger fra virtualiseringsentusiaster, presse, partnere og analytikere som erkjenner sikkerhetsutfordringene men som ber Microsoft vurdere saken på nytt, med tanke på større valgfrihet for brukerne.»
Etter et par dager, seint 19. juni, kom kontrabeskjeden.
I et intervju med News.com sier analytiker Paul DeGroot i Directions on Microsoft at noen som ikke var med på den opprinnelige avgjørelsesprosessen, må ha satt foten ned.
Han mener sikkerhetsargumentet ikke holder, og tror den virkelige forklaringen er at Microsoft er uenig med seg selv om hva virtualisering kan medføre for deres forretningsmodell. Windows er Microsofts viktigste inntektskilde. Virtualisering kan innebære større inntekter, men det kan være at selskapet også ser skjulte farer som det vil analysere nøyere før det gjøres noen endringer.