BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun utfordrer IBM innen superdata

Et gjennombrudd innen svitsjing lar Sun framstille en supermaskin på høyde med IBMs kraftigste.

26. juni 2007 - 11:52

På den internasjonale konferansen om supermaskiner ISC ’07 (International Supercomputing Conference) i Dresden har Sun kunngjort en ny type supermaskin: Constellation. Arkitekturen i dette systemet er helt nytt, og ledelsen i Sun mener de vil kunne utfordre hegemoniet som IBM har oppnådd innen det helt øverste sjiktet av supermaskiner.

Constellation er en videreføring av Suns teknologi for bladservere. Det første eksemplaret er under bygging ved Texas Advanced Computing Center (TACC) til University of Texas.

Suns bladservere kan leveres med prosessorer fra AMD eller Intel, eller med Suns egne Ultrasparc. For Constellation har man valgt AMDs kommende Barcelona-prosessor, en ekte firekjernet versjon av Opteron. Disse pakkes forholdsvis tett: Et fullt utnyttet rack har plass til 192 prosessorer, tilsvarende 768 kjerner.

Av forhåndsomtalen i forskjellige medier, kan man slutte at TACCs Constellation vil bestå av over 16.000 prosessorer, det vil si minst 86 racks. Målet er å nå en ytelse på rundt en halv petaflops, det vil si nesten det dobbelte av IBM Blue Gene/L som har superdatarekorden i dag. Det skal være mulig å bygge en Constellation med minst dobbelt så mange prosessorer, slik at ytelsen blir på over en petaflops, det vil si tilsvarende Blue Gene/P, IBMs nyeste supermaskin.

    Les også:

Den store utfordringen med maskiner med tusener av prosessorer, er å flytte data raskt nok mellom prosessorene, og mellom prosessorene og de øvrige komponentene i systemet.

Det er her Sun sier de har gjort det store gjennombruddet: Under ledelse av genikorklarte Andreas Bechtolsheim – en Sun-gründer som kom tilbake til selskapet for tre år siden – er det utviklet en helt ny type svitsj for å skyfle data mellom prosessorer, minne og lagring.

Ifølge Bechtolsheim innebærer denne nye svitsjen, døpt Magnum, at den effektive interne båndbredden tredobles i forhold til det andre avanserte løsninger, for eksempel dem til IBM, er i stand til.

Magnum bygger på Infiniband, men må sies å utgjøre en kraftig utvidelse. De største Infiniband-svitsjene på markedet i dag har 288 porter. Magnum har 3.456 porter. TACCs Constellation vil ha to Magnum-svitsjer. Den interne strukturen i Magnum beskrives som «fat tree architecture» uten at dette forklares nærmere, selv om metaforen sier sitt.

Constellation omfatter også et disklager som kan utvides til opptil én petabyte fordelt på to racks. Sun tror at en én petaflops Constellation med én petabyte lagring vil kunne tilby en båndbredde mot lagringssystemet på 3 terabiter per sekund (Tb/s), mot 1 Tb/s for et tilsvarende stort Blue Gene/L-system.

Constellation er ikke ferdig, og har følgelig ingen sjanse til å komme med på Top 500-listen som kunngjøres denne uken. Den kan komme med på den neste, forutsatt at AMD greier å levere tilstrekkelig mange Barcelona-prosessorer innen 15. oktober, heter det i redegjørelsen fra Sun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra