Telenor har i dag rundt 60 prosent av norske Internett-brukere som kunder. Tidligere i sommer ble det gjort kjent at Telenor kutter NIX-punktet som blir driftet av USIT.
Dette har skapt kraftige reaksjoner på hvordan Telenor tenker seg betaling fra de to store innholdsleverandørene Schibsted og NRK.
Men et annet punkt som ikke har vært drøftet, er at Telenor også mister tilgangen til to lokale kopier av rotnavnetjenere hos USIT i Oslo. Disse er kopier av rotnavnetjenere som står i Stockholm og i California.
De lokale kopiene av rot-navnetjenerne er mer skjermet for DDoS-angrep fordi de bare er tilgjengelige for de som er tilkoplet NIX, ikke for hele verden.
Rotnavnetjenere holder orden på IP-adressen til domene-navnet. For Telenor som har 60 prosent av de norske Internett-brukerne, kan det være risikabelt å ikke ha tilgang til lokale rotnavnetjenere, mener seksjonssjef Kjetil Otter Olsen ved USIT.
Har man ikke tilgang til rotnavnetjenere vil man også miste muligheten for å gjøre navneoppslag. Alle brukere av nettsider er helt avhengig av en navnetjener som svarer. Hvis ikke denne fungerer får man ganske enkelt ikke opp siden.
Otter Olsen advarte om dette tidligere i sommer i et stortingsmøte med politikere, IKT-Norge og Telenor til stede.
Telenor har ikke kommentert dette.
Når Telenor ikke har tilgang til de lokale rotnavnetjenerne i Oslo, betyr det at de må henvende seg til en av de 13 rotnavnetjenerere i verden. De nærmeste er Stockholm og Amsterdam.
Men disse er i større grad utsatt for distribuerte tjenestenektangrep (DDoS eller «distributed denial of service»), påpeker Otter Olsen.
For et selskap som skal slå opp tusenvis av IP-numre og analysere trafikken, kan avstanden til Stockholm hemme tiden. I Oslo kommer svarene på under et millisekund, mens det i Stockholm vil ta 10 millisekunder. Har man 100.000 linjer i loggen, kan avstanden bli kritisk, mener Otter Olsen.