Det ble bråk i mai/juni i år da det ble kjent at WM-data hadde inngått avtaler med sine kunder om at de ikke kunne ansette deres folk. Deler av striden gikk på at de ansatte ikke kjente til avtalene, mens WM-data hevdet at de på ingen måte var hemmelige.
En samlet norsk IT-bransje tok avstand fra slike hemmelige avtaler, men det kom raskt frem at mange har begrensninger av forskjellige slag som potensielt kan hindre ansatte fra å gå fra en leverandøren til en kunde.
Les også:
- [11.02.2008] Departementet skal granske arbeidsavtaler
- [15.06.2007] IKT-Norge anbefaler kontroversiell avtale
- [05.06.2007] WM-data slutter fred med de ansatte
- [01.06.2007] WM-data benekter hemmelige avtaler
- [01.06.2007] Nekter for hemmelige klausuler
- [31.05.2007] Hemmelige klausul for å stoppe ansatte
Problemet er på ingen måte et særnorsk tilfelle. Ifølge en undersøkelse utført av danske HK Privat, er det vanlig med slike kartellavtaler i Europa.
- Det er et internasjonalt problem, og derfor må vi ha internasjonal lovgivning på området, sier Morten Skov, politisk konsulent i HK Privat, til Computerworld Danmark.
Undersøkelsen viste at det var konkrete eksempler på hemmelige kartellavtaler som hindret ansatte i å bytte jobbi i Sverige, Finland, Belgia, Storbrittania, Spania, Østerike og Nederland.
IT-bransjen fremsto som en av verstingene, med store internasjonale IT-selskaper som de største synderne, ifølge undersøkelsen.