BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel kan pakke transistorer tusen ganger tettere

I 2007 kan Intel være i stand til å produsere 20 GHz-prosessorer med en milliard transistorer, ifølge forskning lagt fram på en kongress i Kyoto.

11. juni 2001 - 08:32

Transistorer er grunnsteinen i mikroprosessorer, og tallet på transistorer i en prosessor sier mye om hva den er i stand til å yte.

Dagens Pentium 4-prosessorer inneholder 42 millioner transistorer. På en kongress i Kyoto i Japan, har forskere fra Intel vist at de kan framstille transistorer som er bare 20 nanometer store, og opptil 1.000 ganger så raske som dem i Pentium 4-prosessoren.

Teknologien krever en ny produksjonsmetode, kjent som ekstrem ultrafiolett litografi. Når den er klar i 2007, regner Intel med å kunne framstille mikroprosessorer med en milliard transistorer, og kjøre dem i 20 GHz.

Den potensielle ytelsen i disse brikkene kan sammenliknes med det man oppnår i dagens superdatamaskiner. De kan åpne for gjennombrudd i brukergrensesnitt, med blant annet kvalitativt bedre talegjenkjenning og oversettelse i sanntid på helt alminnelige maskiner.

De nye brikkene vil kreve en spenning på rundt 1 volt, mot 1,7 volt for en Pentium 4.

Intel betrakter den nye teknologien som et gjennombrudd i bestrebelsene for å videreføre den kjent Moores lov i overskuelig framtid. Intel-gründer Gordon Moore sa i 1965 at tallet på transistorer på et gitt areal av silisium ville kunne dobles hver 18. måned, med tilsvarende økning i prosessorytelse. Denne loven beskriver den faktiske trenden som prosessorframstillingen har fulgt siden. De siste årene har forskere spekulert i om de likevel var i ferd med å nærme seg uoverstigelige fysiske hindringer i anstrengelsene for å holde loven i gang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra