Ukjente tyver har stjålet mellom 50.000 og 60.000 personnummer blant annet via nettsidene til Tele 2. Datatilsynet frykter opplysningene kan bli brukt til ID-tyveri.
Tyveriene har foregått i slutten av juli, blant annet ved hjelp av nettsidene til Tele2 hvor man kunne foreta kredittsjekk av personer. Hvem som har hentet ut det store antallet personopplysninger er ukjent. Datatilsynet frykter informasjonen vil bli lagret og misbrukt, skriver Aftenposten.
Til med identiteten til selveste direktøren i Datatilsynet, Georg Apenes, er stjålet. Identitetstyvene bestilte like gjerne et nytt mobilabonnement i Apenes' navn, som overraskende fikk et nytt SIM-kort og velkomstbrev i posten.
- Jeg vil tro at de som visste at Georg Apenes er direktør i Datatilsynet synes det var skrekkelig morsomt å kunne sende den meldingen om at «Nå har vi greid å lure deg også», sier Apenes til NRK.
Apenes mener mobilbransjens internett- tjenester ikke passer godt nok på personlige opplysninger.
- Hadde de fått holde på lenge nok, så kunne de sittet med sin egen kopi av folkeregisteret, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.
Ved hjelp av et dataprogram og navn og fødselsdatoen til et menneske kunne hvem som helst hente ut personopplysningene på internett. Dagbladet intervjuet i forrige uke en 16 år gammel gutt som hadde laget programmet. Hvem som helst kan ha lastet dette programmet ned fra nettet.
- Det er ikke sikkert at alle som har brukt dette dataprogrammet som har edle hensikter, sier Helmers.
Tele2 stengte umiddelbart siden som gjorde det mulig å hente ut opplysningene da det ble kjent. Alle dem som har fått hentet ut personnumrene sine har eller vil motta et brev fra selskapet hvor de beklager det som er skjedd.
- Opplysningene som er hentet ut kan brukes til å omadressere post og opprette mobiltelefonabonnenter. Folk som har fått brev fra Tele2 bør følge nøye med på om de mottar posten sin regelmessig, anbefaler Helmers. (©NTB)