Tenkt deg at du uansett hvilken PC du sitter ved, kan få opp den samme arbeidsflaten, så lenge PC-en er koblet til nettet. Arbeidsflatens funksjonalitet er dessuten uavhengig av operativsystemet på den fysiske maskinen, noe som sparer brukeren for å bruke tid på å finne ut hvordan systemet fungerer.
En løsning som kan tilby dette, kalles gjerne for web-operativsystemer (webOS) eller webtop (i stedet for desktop). I praksis er det snakk om et virtuelt operativsystem som kjøres i brukerens nettleser, og som tilbyr det viktigste av den funksjonaliteten som tilbys i vanlige operativsystemer, inkludert et mer eller mindre stort utvalg av applikasjoner.
Slik webOS er gjerne laget i Flash, Java eller ved hjelp av teknologiene som gjerne går under samlebetegnelsen Ajax.

%25201%2520(2)%2520(1).png)
For de aller fleste er nok webOS et relativt nytt eller ukjent konsept, men de mest modne av dagens systemer har allerede vært tilgjengelige i flere år.
Utvalget er allerede stort, og dette er ikke noe enkelt marked å starte opp i. For ikke bare skal systemene konkurrere mot hverandre – de må også gi en brukeropplevelse som er tilnærmet lik den man finner i virkelige operativsystemer. Utvalget av applikasjoner må være tilstrekkelig stort - de mest omfattende tilbyr nå mange hundre, og det hele må fungere så godt som feilfritt. Dette er en stor utfordring å gå i gang med. Likevel finnes det i dag godt over 20 slike tjenester, enten mer eller mindre i drift, eller i hvert fall under oppstart.