FORBRUKERTEKNOLOGI

Rutere med turbo-3G kan erstatte ADSL

Netcom mener rutere for turbo-3G kan erstatte vanlig bredbånd i mange hjem.

27. aug. 2007 - 07:33

Mobil datatrafikk er fortsatt i en tidlig fase, men potensialet er stort og det er ikke mye som gjenstår før det kommer opp på et godt nok nivå til å bli allemannseie.

I april i år lanserte Netcom HSDPA-dekning på noen få utvalgte steder i Oslo. Det er en teknologi som gir mye raskere nedlastning enn UMTS, der farten bare er 384 kilobit per sekund. Med HDSPA kan Netcom-kunder på utvalgte steder få en nedlastningshastighet på 2 opptil megabit i sekundet.

Det er godt nok for mange Internett-brukere, og når digi.no spør Netcom om det er et reelt alternativ til bredbånd hjemme, svarer de bekreftende.

– Vi håper og tror det. Det er dit vi vil. Produktet kan være en bredbåndserstatter, sier Arne Igesund, tjenestesjef for data i Netcom, til digi.no.

Han presiserer imidlertid at det ikke er en fullverdig erstatter for alle brukere. Kapasiteten og hastigheten på trådløse nett vil alltid være svakere enn kablede løsninger, og det er derfor ikke et fullgodt alternativ for såkalte «tunge brukere».

– Dette er for de som ikke er fildelere, men som har behov for e-post, surfing og betale regninger. Vi har ingen megabyte-begrensning, men vi forbeholder oss retten til å strupe enkelte trafikktyper, sier Arne Igesund, tjenestesjef for Data i Netcom, til digi.no.

I tillegg til en noe begrenset hastighet på trådløse teknologier sammenlignet med ADSL eller kabel, er det også en utfordring for brukerne at de må kjøre sitt mobile datanett på en enkelt PC gjennom et PCMCIA-kort eller en eksternt tilkoblet USB-enhet. Det er ingen ting i veien for å sette opp en deling av linjen med andre maskiner, men det kan fort bli litt for komplisert for mange, og selv for de som håndterer det fint kan det være upraktisk.

Det kommer det nå en løsning på, i form av egne dedikert bokser som brukerne kan putte SIM-kortet i. Netcoms egne erfaringer med boksene er gode, og de har testet ut flere forskjellige modeller med godt resultat.

– Jeg bruker bare en ruter med SIM-kort hjemme. Du setter ikke pluggen i veggen som med ADSL, du setter inn SIM-kortet, sier Hans Heggenhaugen, produktsjef i Netcom, til digi.no.

Disse boksene er ikke helt klare for levering til kundene, men de kommer snart. Netcom får en forsendelse med bokser en gang i løpet av september, men de har ennå ikke bestemt seg for hvor mye de skal koste.

Netcom er ikke alene i å forsøke å levere et trådløst bredbåndsalternativ. Nordisk Mobiltelefon har allerede holdt på med sin satsning Ice i over et år. De fikk imidlertid mye kritikk til å begynne med, fordi de første brukerne ikke opplevde den hastigheten de ble forespeilet. Dette skal ha blitt kraftig forbedret nå, men Netcom hevder at de uansett vil ha et bedre nett enn denne konkurrenten.

– Forskjellen fra Ice, er at vi bygger mye tettere med basestasjoner. Det blir dyrere å bygge ut, men vi sikret bedre ytelse lokalt, påstår Igesund.

Han forteller at store deler av Oslo nå er ferdig utbygd for HSDPA-dekning.

– Hele området innenfor Ring 3 er dekket med HSDPA, sier Igesund.

Resten av Oslo, samt Trondheim, Bergen og Stavanger, vil få HSDPA en gang mellom september og desember i år. Hva som skjer på utbyggningsfronten neste år, vil ikke Netcom si noe om nå.

Selv om storbyene i all hovedsak vil få HSDPA, vil ikke Netcom garantere at absolutt alle bybeboerne får det. De har valgt å prioritere næringsområder og områder der det er tett bebyggelse.

Netcom føler seg trygge på at de er godt forberedt til å gi kundene en god nok ytelse med sitt HSDPA-baserte trådløse nett. De har kjørt omfattende testing blant egne ansatte, og HSDPA-nettet har vært tilgjengelig for kundene alle steder der basestasjonene ble oppdatert.

– I Netcom har vi mange 3G-terminaler i forhold til resten av befolkningen, og vi har blant annet satt på en PC som har gått kontinuerlig uten avbrudd i en hel uke uten problemer, sier Igesund.

På spørsmål om hva som eventuelt er flaskehalsen, forteller Netcom at den ikke ligger på basestasjonen, men dypere inne i infrastrukturen.

– Akkurat nå er det en begrensning på 2 megabit per bruker. Flaskehalsen ligger ikke i basestasjonen. Der er kapasiteten nå 3,6 megabit totalt, og linjene derfra er dimensjonert for trafikken, sier Igesund.

Begrensningen ligger lengre bak i Netcoms infrastruktur, i en såkalt SGSN-enhet. Den har i dag en begrensning på 2 megabit per bruker, men den vil bli oppgradert i oktober.

HSDPA er mye raskere enn 3G/UMTS, men hastigheten er ikke den eneste forskjellen. Teknologien er nyere, og den gir også en mer effektiv utnyttelse av kapasiteten i nettet. Med UMTS bindes kapasiteten opp litt lengre enn selve tiden som blir brukt, men det gjør ikke HSDPA-teknologien. Den holder bare på ressursene i nettet de millisekundene den trenger til å overføre datapakkene.

Med en markant raskere nedlastningshastighet som blir tilgjengelig stadig flere steder, er det i praksis bare den relativt stive prisen for mobil datatrafikk som holder igjen utbredelsen. Det koster mye per nedlastede megabyte, og selv om både Netcom og Telenor har satt et tak for hvor mye det koster i løpet av et døgn, er kostnaden fortsatt litt i høyeste laget for mange.

Den lover imidlertid Netcom å gjøre noe med allerede i begynnelsen av denne uken. De skal blant annet lansere et nytt data-abonnement med fastpris for privatmarkedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.