Betegnelsen «femto» er blant de mindre kjente SI-prefiksene for å indikere størrelse. Serien som går i retning av det uendelige lille, starter med «milli» (en tusendel) og går videre med «mikro» (en milliondel) og «nano» (en tusendel av en milliondel). Denne serien går videre med «piko» og så «femto» for 0,000000000000001.
Tilvirkere av basestasjoner for 3G mobil tar ikke disse strenge definisjonene bokstavelig.
– Det var vist seg hensiktsmessig å lage basestasjoner med stadig mer begrenset rekkevidde. Disse startet med betegnelsen «mikro». Så ble det framstilt en basestasjon med rekkevidde passende for kjøpesentre, kalt «piko». Derfor falt vi ned på «femto» for basestasjoner til bruk i private hjem, forklarer Carl-Edward Joys i Alcatel-Lucent til digi.no.
Alcatel-Lucent har nylig framstilt en modell kalt 9365 Base Station Router Femto, og forklarte de mulige anvendelsene på et seminar i Oslo denne uken.
Denne «BSR Femto» koples til en DSL-linje, og kan tilby 3G-signal til klienter innenfor en rekkevidde på opptil 50 meter.
– I likhet med alle trådløse løsninger, er den praktiske rekkevidden sterkt avhengig av byggtekniske forhold, understreker Joys.
Men hva er vitsen?
– Målgruppen for BSR Femto er 3G-operatører. Ideen er de kan merke seg hvilken basestasjon abonnentene benytter, slik at de vil kunne tilby sterkt reduserte takster når abonnenten går via en BSR Femto i sitt eget hjem.
Hele poenget med femto-basestasjoner ligger i denne muligheten til å tilby rimeligere samtaler og dataoverføring over 3G når abonnenten benytter seg av forbindelsen som går over husets egen DSL-linje.
– Det er hele kluet: Muligheten til å tilby preferansetakst framfor standardtakst når 3G-telefonen benyttes hjemme.
Femto-basestasjoner er med andre ord et alternativ til for eksempel IP-telefoni over WLAN i mobiltelefoner som kombinerer 3G og WLAN. Det kan tenkes å ha appell for 3G-operatørene.
– La oss tenke oss at du har 3G fra Netcom, og DSL-bredbånd fra NextGenTel. Da kan man videre tenke seg et tilbud om gir preferansetakst med en femto-basestasjon, siden disse to selskapene har felles eier.
Alcatel-Lucents BSR Femto kommer i to modeller: Den enkleste nøyer seg med å kringkaste et 3G-signal, og koples til et DSL-modem via Ethernet. En mer forseggjort utgave integrerer DSL-modem, 3G-basestasjon og WLAN-basestasjon.
Et forhold som kan tiltrekke brukere, er at man slipper å konfigurere 3G-telefonen til noe spesielt WLAN: Det forutsetter at preferansetakstene for både dataoverføring og telefoni må være svært gunstige. Det kan også argumenteres for at man får preferansetakst også når man mottar mobilsamtaler hjemme, og slipper å balle med et ekstra telefonnummer for WLAN-basert IP-telefoni.
– Alle slike betraktninger er avhengige av hvilken forretningsmodell operatøren legger seg på. Det er ikke vårt felt. Vi står bare for en teknisk løsning som kan gi mange muligheter, understreker Joys.
De ytre målene på Alcatel-Lucents femto-basestasjon er svært begrenset. Utstrålt energi er 20 milliwatt. En boks kan håndtere opptil fire 3G-abonnementer samtidig. Gjesters 3G-bruk kan håndteres som fra enhver annen 3G-basestasjon, det vil si uten preferansetakst. Femto-stasjonen kan håndtere de samme hastighetene som vanlige basestasjoner, det vil si også HSDPA.
Flere andre tilvirkere, blant dem Ericsson, kan også levere femto-basestasjoner.
Les også:
- [14.02.2011] Slutt på dårlig mobildekning inne
- [15.02.2010] Først ute med privat 3G i Norge
- [16.03.2007] IP-løsninger for mobilen er sentralt på CeBIT