JUSS OG SAMFUNN

Norge sier nei til Microsofts åpne format

Norge sier nei til at Microsofts OOXML skal bli en standard, men holder døren på gløtt.

31. aug. 2007 - 10:29

Det har vært knyttet stor spenning til hva Standard Norge vil stemme i spørsmålet om Microsofts Office Open XML-format skal godkjennes som ny ISO-standard ved siden av den eksisterende standarden Open Document Format (ODF).

Det har pågått en opphetet diskusjon rundt dette, både i Norge og internasjonalt. Sverige bestemte seg først for å gi et ubetinget ja, for så å ugyldiggjøre sin egen avstemming, og stemme blankt.

I Norge var uenigheten stor, og det ble tilslutt klart at Standard Norge selv skulle bestemme hva Norge skal mene i saken. Nå er det avgjort.

- Standard Norge er prinsipielt for en standard som gir brukerne best mulig tilgang til sine gamle dokumenter. Vi finner imidlertid for mange svakheter i OOXML til å kunne godkjenne det foreliggende dokumentet som forslag til ISO-standard i sin nåværende form, skriver Standard Norge i en pressemelding.

Standard Norge går inn for å gi et betinget ja til at Microsoft Office Open XML skal bli en ISO-standard.

- Et betinget ja, er i praksis et nei med kommentarer. Det betyr at de må fikse kommentarene for å få den godkjent, sier Trond Heier, administrerende direktør i Linpro, til digi.no.

I den internasjonale avstemmingen vil OOXML bli godkjent med en gang hvis et flertall av landene gir et ubetinget ja. Dersom det ikke skjer, kan ISO gå videre med drøftingene dersom antall betingede "ja" er nok til at det kan bli et ja hvis betingelsene i kommentarene løses opp i.

Norges nei, er et hardt slag for Microsoft. Dersom de ikke klarer å få et flertall for sin standard i den internasjonale avstemmingen, vil det kunne føre til at de mister markedsandeler som en følge av at bedrifter og organisasjoner begynner å velge ODF som standardformat istedenfor.

Microsoft Norge velger likevel å se positivt på at det kan bli et ja ved neste korsvei.

- Vi synes det er positivt at Norge sier betinget ja. Vi har merket oss at Standard Norge har noen konkrete forslag til forbedringer av standarden, sier Erik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, til digi.no.

- Så regner vi med at Standard Norges kommentarer vil bli tatt hensyn til på møtet i februar, og at Norge dermed gir et ubetinget ja, sier Solberg.

Motparten er derimot veldig begeistret for avgjørelsen.

- Dette er den eneste fornuftige resultatet av den prosessen som har pågått og de innvendingene som har kommet, sier Heier, til digi.no.

Han er veldig glad for resultatet, og mener Standard Norge har gjort en god jobb og at de har vist stor faglig integritet i en svært presset situasjon. Han strekker allikevel ut en hånd til Microsoft.

- Alle synes det er positivt at Microsoft engasjerer seg og åpner formatene sine. Vi ønsker at Microsoft skal fortsette å delta i samarbeidet, men det som er lagt ned til nå er ikke godt nok, sier Heier, til digi.no.

Microsoft står fortsatt fast på at de mener standarden er god slik den foreligger i dag, men konstaterer at Standard Norge ikke er enig. De tror allikevel at OOXML blir en ISO-standard tilslutt.

- Vi regner med at Standard Norges kommentarer vil bli tatt hensyn til på møtet i februar, og at Norge dermed gir et ubetinget ja, sier Solberg.

Nå som besluttningen er tatt, håper Microsoft at debatten kan roe seg litt ned, og at diskusjonen fremover blir saklig.

- Jeg håper vi kan ha et lavere og mer konstruktivt konfliktnivå i prosessen frem til februar, sier Lae Solberg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

I februar neste år skal ISO ha en såkalt "ballot resolution" der de tar fatt på kommentarene som kommer inn fra de ulike medlemslandene.

- I etterkant av dette møtet kan Norge endre sin stemme til et ubetinget ja, dersom vi mener at våre kommentarer er blitt tatt hensyn til, skriver Standard Norge.

Standard Norge har lagt ved 12 kommentarer med betingelser som må løses opp i for at Norge skal si ja.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.