UMA står for Unlicensed Mobile Access, og er en teknologi som lar deg bruke mobiltelefonen som IP-telefon når du befinner deg innenfor rekkevidden av et vanlig trådløst datanettverk, altså et WLAN.
Telefoner med UMA-støtte skal kunne viderekoble telefonen fra GSM- eller 3G-nettet til WLAN-et straks du går over dørstokken hjemme. Dette hevdes å gi store besparelser på mobilregningen.
Telenor har gått ut og sagt at de ser på teknologien som «svært interessant». Nå varsler også Telia-eide Netcom at de vil starte opp med tjenesten i begynnelsen av oktober. Pressetalsmann Øyvind Vederhus vil ikke ut med detaljer rundt for eksempel prising og andre sider av tjenesten, men sier til digi.no at målet er å erstatte fasttelefonen.
Foreløpig har vi få erfaringer på teknologien i Norge, men Telias satsning i Sverige og Danmark kan tegne et bilde av hva vi kan forvente.
Les også:
- [17.09.2007] Netcom innfører IP-telefoni for mobilen
- [04.09.2007] Håper kundene kaster fasttelefonen
- [13.02.2007] Telenor vil lansere IP-telefoni, men sliter
- [21.09.2006] Netcom vurderer mobilbruk over WLAN
Teleanalytiker i Danmark, John Strand er ikke imponert, og sier rett ut at det er et dødt løp. En rekke land har forsøkt ut teknologien, men ingen har fått det til å fungere tilfredsstillende, mener han.
Selv om kundene med UMA-teknologi kan kutte ut fasttelefonen og bare prate med mobilene sine, sier Strand dette om prisingen:
– UMA har en foreldet teknologi som vil koste forbrukeren dyrt, sier han til digi.no.
Han forteller at det foreløpig er utvalget av UMA-modeller begrenset til ni, totalt i verden. To skal komme fra Motorola, to fra Samsung med tillegg av noen UMA-modeller fra Nokia.
En UMA-mobil koster 80 euro mer enn en tilsvarende mobiltelefon med samme egenskaper for øvrig. I tillegg må det investeres i trådløse basestasjoner som Strand antyder vil koste 150 euro per telefon.
– Det som forespeiles av rabatter kan fort bli dyrt med alt tilleggsutstyr. Glem UMA, det er en død teknologi, sier Strand.
Han mener ingen land har fått det til å fungere. Hvorfor likevel så mange land satser, mener Strand skyldes dyktige teknologileverandører som er gode på å selge inn løsningen sin for test.
UMA-telefonene bruker dessuten mye strøm, og batteriet flater fort ut.
Her i Norge er Hello, frontet av Nadir Nalbant, foreløpig det eneste selskapet som har satset på dette i Norge.