Opera Software offentliggjorde i dag en alfautgave av Opera 9.5, med kodenavnet Kestrel, på selskapets nettsted. Dette blir den første store oppdateringen av nettleseren på godt over et år. Versjon 9 kom i juni 2006.
Dagens testversjon er på ingen måte noe endelig produkt, men kun en demonstrasjon av hva som er i vente. Den er ikke ment for daglig bruk.
Det som kommer klart fram, er at Opera 9.5 kommer til å få en rekke nyheter og forbedringer, både under og over skallet.
Motoren for tolking av ECMAscript skal være raskere og mindre minnekrevende. Layout-algoritmen skal være kraftig forbedret, mens visningen av fonter og punktgrafikk skal gå betydelig raskere. Brukergrensesnittet skal i det hele tatt reagere betydelig raskere.
Inkludert er også utvidet støtte for CSS 2.1 og 3.0.
Blant de større, funksjonalitetsrelaterte nyhetene, er mulighetene for å kunne synkronisere innstillingene for Speed Dial, det personlige snarveifeltet og bokmerker på tvers av maskiner. Dette gjøres via brukerens My Opera-konto og har mye felles med Foxmarks-løsningen som tilbys som tillegg til Firefox.
Den mest spennende funksjonaliteten er kanskje muligheten til søke i innholdet på tvers av i alle websider som du tidligere har besøkt. Funksjonaliteten, som kalles "full history search", avhenger nødvendigvis av hvor stor plass brukeren har satt av til å ta vare på tidligere besøkte sider.
Søk i historikken
Den skjulte funksjonaliteten på statuslinjen som tidligere i sommer fikk mye oppmerksomhet, var kanskje ikke så spennende som man hadde trodd. Det nye er at snarveier til å forstørre eller forminske sidevisningen (zoom), samt kontrollen over bildenedlastingen er blitt flyttet til statuslinjen for å være mer tilgjengelige.
En annen nyttig funksjon, som også er mulig ved hjelp av tillegg til Internet Explorer og Firefox, er et valg på kontekstmenyen som åpner den aktuelle websiden en av de øvrige nettleserne som er installert på maskinen, for eksempel nettopp Internet Explorer og Firefox.
BitTorrent-funksjonaliteten skal være forbedret slik at man kan knytte seg til flere samtidige verter enn i dag og dermed øke nedlastingshastigheten. Brukergrensesnittet til Linux- og Mac-utgavene skal bedre kunne tilpasses den enkeltes skrivebordsmiljø. Det loves dessuten 64-bits utgave av nettleseren til Linux og FreeBSD.
Deler av M2, e-postklienten i Opera, skal være skrevet om. Resultatet skal blant annet være bedre ytelse.
Alfaversjonene til Windows, Mac og Linux, samt komplett oversikter over alle nyhetene, er tilgjengelige fra denne siden. Mer informasjon finnes også i bloggen til Operas Desktop Team.
Siden dette er en alfaversjon, er den ikke funksjonsferdig. Opera lover at mer funksjonalitet vil komme i senere testutgaver.