IT-bransjen er kanskje den bransjen som har mest av uforståelige stillingsbegreper, produktkompetanse og sertifiseringer. Norske virksomheter kjøper IT-kompetanse for milliarder uten at det stilles formelle krav til dokumentasjon hos IT-fagfolkene som leies inn.
Kandidater får kremjobben med svulmende titler fra internasjonale universiteter, uten egentlig å fortelle hva de kan.
Andre igjen blir lønnet etter den berømmelige trynefaktoren. Dette kan snart bli historie, for nå går hele IT-bransjen sammen om et felles prosjekt som har som mål å forandre arbeidsmarkedet for IT-folk en gang for alle.
Den nye bransjestandarden for kompetanse, EUCIP (European Certification of Informatics Professionals), er et felles sertifiseringsprogram som skal gjøre det enklere å kartlegge, måle og dokumentere kompetanse hos IT-profesjonelle.
- IT-bransjen har minst 100.000 ansatte, og vi håper på at en stor prosent av disse vil skjønne verdien av å ta et slikt kurs. På en pressekonferanse i dag var rivalene IKT-Norge og Abelia skjønt enige om bransjens behov for å innføre en felles industristandard for kompetanse.
Det er den Norske Dataforening som har eksklusiv lisensavtale for programmet, og som har etablert EUCIP Norge for å forvalte standarden.
Det skal gjøre det enklere for bedriften å sende ut de riktige personene til de riktige oppdragene ute hos kunden, og å gi en mer rettferdig lønn.
- I stedet for å sende ut tre personer med doktorgrader for å lage en enkel web-side ute hos en kunden, kan bedriften finne den riktige kandidaten gjennom en slik sertifiseringsordning, framholder Per Morten Hoff.
Han mener at de fleste bransjer allerede har standarder som sier noe om hvilket kunnskapsområde og kompetansenivå en yrkesutøver har, og at det er på høy tid at IT-bransjen nå kommer med sitt.
Det vil også kunne gjøre det lettere for en polsk IT-ekspert å få en god jobb i Norge ved å kunne vise til en slik sertifisering.
Tidligere toppsjef i Software Innovation, nå styreleder i EUCIP, Per Kveim, forteller at Software Innovation brukte millioner av kroner på interne systemer som skulle si noe om hvilken kompetanse den enkelte medarbeider innehadde, uten at det var fem øre for medarbeideren den dagen han eller hun slutter.
En sertifisering fra EUCIP skal si det meste om hva man trenger å vite om kandidatens kompetanse, gitt at det faller inn under en av de 21 stillingskategoriene EUCIP dokumenterer formal- og realkompetanse for.
Allerede fra 3. oktober vil Datateams medlemmer bli tilbydt et komplett EUCIP Core Lever opplæringsprogram som vil koste 18.850 kroner. Ved bestått test i alle tre moduler får man EUCIP sertifisering, basert på basiskunnskap i det å planlegge, bygge og drifte IT-systemer etter en europeisk anerkjent standard støttet av EU.
Det er fritt opp til høyskoler og universiteter å flette inn sertifiseringene i sitt studieopplegg.
- IT-bransjen har minst 100.000 ansatte, og vi håper på at en stor prosent av disse vil skjønne verdien av å ta et slikt kurs, sier administrerende direktør i EUCIP Norge, Renny Bakke Amundsen.
Hittil har rundt 10.000 personer tatt en eller flere av EUCIPs basistester i Europa.
Dette er kompetanseområdene i EUCIP:
- Client Manager
- IS Auditor
- IS Manager
- IT Trainer
- Help Desk Supervisior
- X-systems Engineer
- Data Ctr. Configur.Manager
- Network Manager
- Database Manager
- Security Adviser
- TLC Architect
- Sales & Application Cons.
- Enterprise Solution Consultant
- Logistics & Autom. Consultant
- Software Developer
- System Integrator & Testing Engineer
- Web & Multimedia Master
- IT System Architect
- Business Analyst
- IT Project Manager
- IT Analyst
SKAL RYDDE OPP I KOMPETANSEKAOS: Fra venstre administrerende direktør Renny Bakke Amundsen i EUCIP Norge, IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff og styreleder Per Kveim I EUCIP.
Foto: Marius Jørgenrud