"Flere bedrifter og offentlige etater har inngått et samarbeid med norsk etterretnings- og sikkerhetstjeneste for å forebygge datainnbrudd. Formålet
er å kartlegge omfanget av datainnbrudd eller forsøk på innbrudd. Bedriftene og etatene har fra tidligere erfaring med beskyttelse av egne
datanettverk. Samarbeidsprosjektet innebærer at Forsvarets etterretningstjeneste (FO/E) (FO/E),Forsvarets Overkommando Sikkerhetsstaben (FO/S)(FO/S) og Politiets overvåkningstjeneste (POT), settes i stand til å kartlegge omfanget av trusselen mot sårbar, digital infrastruktur."
Dette skriver Justisdepartementet i en pressemelding i dag. Departementet har det overordnede oppsynet med POT.
Pressemeldingen bekrefter det digitoday.no avslørte tidligere i dag: det er opprettet et samarbeid på tvers av de ulike etatene og inn i norsk næringsliv for å lage et forsvarsverk mot IT-kriminalitet, inkludert industrispionasje.
Tiltaket blir offisielt kalt "Varslingssystem for Digital Infrastruktur" (VDI). Forsøksprosjektet med VDI går fram til 1. januar 2002.
Departementet hevder at tiltaket "for øvrig er i tråd med synspunktene som fremgår av Sårbarhetsutvalgets rapport". digitoday.no skrev tidligere i dag at Sårbarhetsutvalgets innstilling, som ble lagt fram i juli i år, aksellererte arbeidet med å få opp et IT-forsvarsverk i Norge.
VDI skal bidra til at virksomheten får beskjed om at datanettverket utsettes for innbrudd eller forsøk på innbrudd. Departementet (og andre instanser) er opptatt at det i dag ikke eksisterer en oversikt over angrepene som jevnlig skjer mot sårbare virksomheter.
"Det blir fortsatt opp til hver enkelt delatker i prosjektet om angrepet skal anmeldes til politiet." Det skriver departementet videre i pressemeldingen.
Hver enkelt prosjektdeltaker i VDI er eier av utstyret som skal brukes. Utstyret kan ikke brukes til å identifisere eller søke å identifisere mulige gjerningsmenn, hevder departementet.