Oddmund Grøtte var med og startet Aksjeforum for et par år siden. Han synes selvfølgelig det er trist at det snart er slutt for dagens utgave av Aksjeforum, men ser samtidig at det nå åpner seg muligheter til å gjøre andre ting han brenner for. Dermed blir det nå online-trading for alle penga for Grøtte.
- Nå er det enklere enn det noen gang har vært tidligere å trade aksjer. Nå kan hvem som helst kjøpe og selge aksjer hvor som helst via sin egen PC hjemme i stua. Dette muliggjør også såkalt daytrading, altså kjøp og salg på samme dag og ingen posisjoner over natten, sier Grøtte til digitoday.no.
Nå tar han spranget og starter med trading med eget sete på Pacific Stock Exchange, et underbruk til New York Stock Exchange (NYSE).
- Det er ganske fascinerende hvordan jeg kan konkurrere med andre på helt like vilkår fra den andre siden av jordkloden. Ved å lease eget sete kan jeg legge mine ordre direkte inn i børssystemet i stedet for å kaste bort tid og penger på å ringe megleren. Nå skal jeg konkurrere mot 80.000 andre daytradere og 1366 andre børsmedlemmer for å skrape sammen penger til et levebrød. I utgangspunktet er ikke oddsene det aller beste for å lykkes. Statistikken viser brutalt at mindre enn 20 prosent av de som driver med kortsiktig trading tjener nok til å leve av det. Men skitt au, den som intet våger intet vinner, sier Oddmund optimistisk, og legger til at det alltids er mulig å finne seg en "regulær" jobb senere hvis det skulle bli nødvendig.
Grøtte er ikke helt "grønn" som trader. Så sent som for to år siden jobbet han med det samme, og dessuten blir han heller ikke helt alene når han nå forsøker seg igjen.
- Sammen med Steinar Larsson skal jeg satse på merger arbitrage og spread trading på NYSE gjennom et profesjonelt tradingfirma hvor jeg leaser mitt sete. Steinar har vist at det går an å tjene penger på dette, og er en aldri så liten pionér på dette i Norge. Så får vi se om kopien klarer å leve opp til originalen, smiler Oddmund.
Steinar er Norges 30. største megler
En dag i en daytraders liv
Aksjehandel - når som helst, hvor som helst
Visma ASASPCS-Gruppen ASA
Merger arbitrage
- Hvorfor skal du trade i USA og ikke på Oslo Børs?
- Ganske enkelt fordi mulighetene i New York er atskillig større enn i Norge. Jeg trosser alles utsagn om at markedet er mer effisient i USA (effisiensteorien innebærer at det er vanskeligere å skape meravkastning i forhold til indeksen uten å påta deg mer risiko. Dette er akademikernes innfallssvinkel til aksjemarkedet, en teori som det sannsynligvis er litt hold i, red.anm.) For det første er det ikke nok aksjer som fusjonerer på Oslo Børs, det er ikke nok selskaper innen samme bransje til å utøve spread trading og det er for lite volum til å utøve daytrading. For meg er det like enkelt å handle i USA som i Norge, de eneste ulempene er valutarisiko og tidsforskjellen. I tillegg er både faste kostander og kurtasje lavere, sier Oddmund og lar det skinne gjennom at valget i grunnen var ganske enkelt.
For i motsetning til mange andre ser Oddmund Grøtte den samfunnsøkonomiske gevinsten ved å være en daytrader som kjøper og selger aksjer.
- Faktum er at daytraderne har en avgjørende rolle i vår hverdag. Disse gjør at det hver dag blir satt en pris på selskapene notert på børsen. Ved å trade aktivt produserer daytraderne likviditet som er selve hjørnestenen i ethvert aksjemarked. Uten likviditet vil neppe selskapene klare å skaffe så mye egenkapital for å produsere de varer og tjenester vi etterspør. Hvor skulle ellers industriselskapene hente pengene sine hvis det ikke var planer om børsnotering en eller annen gang, spør Oddmund.
Han trekker fram aksjefond som et eksempel. Når forvalterne i Merril Lynch skal selge aksjer i deres chip-fond betyr det at aksjer i Intel må selges. En investeringsbank som Merril Lynch har titusenvis av kunder som har skutt inn milliarder av dollar, vanlige lønnsmottagere som du og meg, og da er det bra at det er et marked ut der til å absorbere aksjene som selges i Intel. Det er få som kan kjøpe alle aksjene til Merril Lynch, derfor trenger vi tusenvis av personer/foretak i markedet som kan ta litt av kaken. Dette sikrer rask distribusjon og muliggjør fondene å allokere pengene der det er antatt best avkastning for å tilfredsstille deres kunder, som jo er Ola og Kari.
- Og hvem er det som er villig til å skyte inn penger i et risikofullt foretagende hvis det ikke er noen mulighet for exit senere, spør Oddmund som du forøvrig kan følge nærmere i sin nye jobb på hans hjemmeside www.daytrading.no.