En kvinne i California har anlagt forbrukersak mot plateselskapet Fahrenheit Entertainment, deres underselskap Music City, samt SunnComm, som lager kopisikring for CD-plater.
Anklagen fra Karen DeLise er at plateselskapene ikke opplyser på CD-en at det ikke er mulig å lytte til Charley Prides musikk på en PC, og at teknologien samler inn personlig informasjon om brukeren i det skjulte. Målet er å stoppe salget av platen, som, i likhet med andre kopisikringer, har vært gjenstand for mye bråk også tidligere.
Advokat Ira P. Rothken skriver i en pressemelding at om ikke noen reagerer, vil det bli starten på en æra der forbrukerne må oppgi sine krav om personvern og privatliv for å lytte på musikk fra PC-en.
"Sikre" CD-er cracket
Vannmerke skal sikre DVD-film
Standardiseringsnemnd valgte bort kopibeskyttelse
EU-direktiv begrenser retten til digital kopiering
Rothken vil, på vegne av DeLise, presse selskapene til å opplyse om SunnComm-teknologien på platecoveret, noe han mener de hittil har unnlatt å gjøre av kommersielle hensyn.
Det hevdes i saken, som heter DeLise vs. Fahrenheit Entertainment et al, at sistnevnte unnlot å opplyse om at CD-en "Charley Pride - A tribute to Jim Reeves", ikke virker på standard CD-spillere som finnes i millioner av PC-er, at digitale musikkfiler som gjøres tilgjengelig for nedlasting i etterkant av et CD-kjøp har et proprietært preg, og at de ikke vil virke på for eksempel MP3-spillere.
Men den viktigste innvendingen er at det ikke er opplyst om at CD-en inneholder proprietær teknologi fra SunnComm som sporer, lagrer og sender fra seg spesifikk brukeridentifikasjons-informasjon, lyttedata og nedlastingsvaner, til parter brukeren ikke har noen oversikt over.
Det finnes ingen måte å velge bort datainnsamlingen eller ødelegge dataene så fort de er samlet inn, skriver Rothken.
- Hvis plateselskapene vil bruke rettighetsstyring, så får de gjøre det på en ansvarlig måte så forbrukerne kan ta et bevisst valg om de vil kjøpe den "bebyrdede" CD-en, skriver Rothken i en pressemelding.