UTVIKLING

Slik skal Microsoft danke ut Flash

Tidene har forandret seg. Med Silverlight går Microsoft bort fra «Windows only».

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 2007 - 12:03

digi.no har intervjuet Microsoft for å høre mer om Silverlight, og hvorfor selskapet tenker annerledes med dette produktet.

Når man hører om nye Microsoft-løsninger, har det normale vært at de er svært tett knyttet til andre produkter fra selskapet, slik at skulle man ha det ene, måtte man også velge andre løsninger fra Microsoft, for eksempel Windows.

Sett i denne sammenhengen er Silverlight, Microsofts webteknologi som har mange fellestrekk med Adobes Flash, noe nokså enestående fra selskapets side.

    Les også:

- Silverlight må kunne nå ut til de aller fleste brukerne, derfor skal den være tilgjengelig for de viktigste plattformene og nettleserne. - Målet er størst mulig rekkevidde, sier Anders Føyen, strategirådgiver i Microsoft Norge, til digi.no.

- Silverlight må kunne nå ut til de aller fleste brukerne, derfor skal den være tilgjengelig for de viktigste plattformene og nettleserne.

Foreløpig finnes Silverlight til Windows og Mac og nettleserne Internet Explorer, Safari og Firefox. Støtte for Opera og Linux er under utvikling, sistnevnte i det Mono-baserte Moonlight-prosjektet. Det jobbes også med Silverlight for mobiltelefoner.

Anders Føyen demonstrerer SilverlightForeløpig er Silverlight tilgjengelig i versjon 1.0. Dette kan nesten bare anses som en liten forsmak på hva løsningene på sikt kan brukes til. Langt mer vil komme i versjon 1.1, som foreløpig bare er tilgjengelig i en alfaversjon.

De fleste nettstedene som så smått har tatt i bruk Silverlight til nå, har gjort det i forbindelse med videoavspilling. Silverlight gjør det mulig å spille av Windows Media på andre plattformer enn Windows, men også VC-1-codecen med en oppløsning på inntil 720p.

Dette skal kunne spilles av i nettleseren uten noen form for maskinvarebasert akselerasjon. Båndbreddekravet skal være på omtrent 700 kbit/s, noe som ifølge Føyen er omtrent halvparten av det som kreves med Apples Quicktime-teknologi.

Silverlight gjør det mulig å spille av Windows Media på andre plattformer enn Windows. Microsofts løsning er også streamingbasert, slik at man raskt kan hoppe til andre partier i en film, også til deler av filen som ennå ikke er blitt lastet ned. Dessuten er det mulig å legge inn kapitler som brukeren kan hoppe mellom, omtrent som på en DVD.

Et eksempel på dette finnes på denne siden.

Videoene kan kodes i Expression Encoder

Silverlight kan også brukes til å vise svært høyoppløste bilder. Også disse streames. Først vises en lavoppløst utgave av bildene. Så kan brukeren zoome seg innover å se detaljene. Funksjonaliteten en hel del felles med Microsofts Photosynth-løsning.

Silverlight 1.0 støtter også dessuten det XML-baserte språket XAML, som brukes til å bygge brukergrensesnitt basert på vektorgrafikk. Dette kan gjøres i et valgfritt verktøy, til og med Notepad, men Microsoft mener selvfølgelig at selskapets egne utviklings- og designverktøy, Visual Studio og Expression-serien, er et bedre alternativ. Sammen skal disse verktøyene forsøke å gjøre samarbeidet mellom utviklere og designere enklere.

Et eksempel på et brukergrensesnitt basert på XAML og Silverlight, finnes på nettstedet Break.com. Til høyre på siden finner du «Spation Search», som presenterer videoutvalget til nettstedet på en ny og kanskje spennende måte.

Det er ingenting som skal hindre at innholdet leveres fra for eksempel en LAMP-basert løsning. Også på serversiden forsøker Microsoft denne gang å gjøre Silverlight så utbredt som mulig. Det er ingenting som skal hindre at innholdet leveres fra for eksempel en LAMP-basert (Linux, Apache, MySQL, Perl/Python/PHP) løsning.

Microsoft, som med årene er blitt mer opptatt av tjenester, tilbyr også brukerne å bruke tjenesten silverlight.live.com til å servere inntil 4 GB med Silverlight-innhold. Innholdet kan dog ikke inkluderer videofiler på mer enn 22 MB per stykk.

Kodeløsningen for å lage videoinnhold følger med i lisensen til Expression Studio.

Silverlight 1.1 vil inkludere en strippet utgave av .NET og åpner for langt større muligheter. Da kan utviklere ta i bruk språk som C# eller Ruby. Man skal også kunne gjøre seg uavhengig JavaScript.

Eksemplet på denne siden sammenligner ytelsen til .NET med JavaScript.

Olav Tollefsen- Mange spill avhenger av tung matematikk for å beregne hvordan objekter beveger seg, forteller Olav Tollefsen, teknologiansvarlig for programvarehus hos Microsoft Norge. Han viser til at det blant annet er relativt enkelt å flytte kode mellom spillutviklingsplattformen til Xbox, XNA, og Silverlight.

C# .NET-koden som ligger bak eksemplene på denne siden, er hentet fra XNA og blitt gjort om til en Silverlight-applikasjon hvor bare et titalls kodelinjer er blitt endret.

Føyen mener at Silverlight er et område hvor Microsoft nå gjør en betydelig satsning. Samtidig er det et felt hvor det er stor konkurranse, noe Føyen mener er bra for alle parter.

AftenpostenTV er blant de første i Norge som skal ta i bruk Silverlight i en større skala. Avisen har holdt på med nett-TV i omtrent halvannet år, basert på Windows Media Server. Men fram til nå har avisen ikke hatt noen tilbud til andre enn Windows-brukere.

- Vi har valg å gå for Silverlight for å kunne levere TV også til Mac og Linux, i tillegg til muligheten til å legge grafikk som et eller flere lag oppå videoen, i stedet for å brenne den inn i videofilene, sier Fred C. Gjestad prosjektleder og videojournalist for AftenpostenTV, til digi.no. Han mener at alternativet, streaming basert på Flash, ville ha blitt mye dyrere.

- Vi benytter samme server som tidligere, det som koster er utviklingsverktøyene, men den jobben har vi satt ut til andre, sier Gjestad.

AftenpostenTV vil bruke Silverlight i en ny videoavspiller for AftenpostenTV. Den vil komme som et alternativ til dagens løsning. Det er flere grunner til at AftenpostenTV ikke vil ta i bruk Silverlight-løsningen for fullt med en gang.

- Vi har valg å gå for Silverlight for å kunne levere TV også til Mac og Linux Den ene er at man trenger en plugin til nettleseren for at innholdet skal vises. Gjestad mener at det er Microsofts jobb å sørge for at penetrasjonen av denne blir stor.

Den andre er at Silverlight fortsatt er en ganske uprøvd teknologi som fortsatt har mye å bevise. Blant annet forutsetter Gjestad at Silverlight også vil fungere optimalt i eldre Windows-utgaver og med Linux og Mac. Gjestad håper også at Microsoft vil fortsette med å støtte PowerPC-basert Mac, selv om signalene om versjon 1.1 tyder på det motsatte.

Etter hvert som AftenpostenTV får prøvd ut videoavspilleren, vil man legge til mer funksjonalitet. Drømmefunksjonaliteten til Gjestad er å kunne sende et kall til serveren fem sekunder før avspillingen av en video er ferdig, som spør om hvilke andre videoer andre brukere som har sett dette videoopptaket, også har sett. Ved å sende kallet så sent, kan man få med helt nye videoer, som er blitt lagt ut mens brukeren ser på videoen.

Den nye videoavspilleren skal ifølge Gjestad være rett rundt hjørnet, selv om han ikke vil love annet enn at den kommer før jul. Silverlight-prosjektet gjøres i samarbeid med de fire store regionsavisene, Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad, men det er ikke gitt at de vil ta i bruk Silverlight på samme tid som Aftenposten TV.

- Det er viktig for AftenpostenTV å definere utviklingen her, for endringer skjer fort på dette området. Vi vil være med på å sette en standard framover, avslutter han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra