TELEKOM

Ice oppgraderer for å utfordre «turbo-3G»

Med oppdatert teknologi og nye modemer skal Ice-nettet bli bedre enn 3G og HSDPA.

12. okt. 2007 - 08:41

Nordisk Mobiltelefon er en utfordrer i både bredbåndsmarkedet og markedet for mobil datatrafikk. Selskapet har bygd ut et eget nett med trådløse basestasjoner som bruker 450 megahertz-frekvensen som tidligere ble brukt av NMT-mobiler. Det markedsføres under produktnavnet Ice.

Selskapets mobile bredbånd har vært et kjærkomment tilbud for kunder som ikke får tilbud om internett via kabler, men etter den første lanseringen fikk selskapet kritikk for at kapasiteten og dekningen ikke levde helt opp til forventningene.

Siden den gang har Ice fortsatt utbyggingen, og dekningen samt kapasiteten skal nå være god.

- Vi har 240 basestasjoner nå og skal opp til 400 - Vi har 240 basestasjoner nå og skal opp til 400, sier Matthias Peter, administrerende direktør i Nordisk Mobiltelefon, til digi.no.

Med det dekker de 75 prosent av Norges areal med sin tjeneste.

I alle radiobaserte baserte nett er det to potensielle flaskehalser: Antall brukere som deler kapasiteten og hvor kraftig forbindelse det er ut til basestasjonen.

Med 450-frekvensen kan Ice bygges ut med færre basestasjoner for å dekke et stort område, men i tettbygde strøk som for eksempel i sentrum av Oslo gir ikke det en ekstragevinst i forhold til Telenor og Netcoms 3G-nett. Hvis det er mange brukere, må det settes opp flere basestasjoner.

- Vi har cirka 20 basestasjoner i Oslo, ikke på grunn av dekning, men pågrunn av antall brukere, sier Peter til digi.no.

Den andre flaskehalsen er kapasiteten til basestasjonene. Uavhengig av om det er Ice-nettet, eller Telenor og Netcoms 3G-nett, er basestasjonene avhengig av linjekapasiteten seg imellom og til den bakenforliggende infrastrukturen. Hver basestasjon har en eller flere 2-megabitslinjer for å håndtere dette.

- En typisk basetasjon i Oslo har seks 2-megabitslinjer, og det er nesten ingen basestasjoner som bare har en 2-megabitslinje, sier Peter, til digi.no.

Peter forteller at i byer og tettbygde strøk er det enten fire eller seks slike linjer.

- Vi har cirka 20 basestasjoner i Oslo Førstkommende mandag, den 15. oktober, skal Ice lansere en oppgradering av nettet sitt. De har oppgradert teknologien de bruker fra EVDO revisjon 0, til EVDO revisjon A.

- Fra revisjon 0 til A, måtte vi skifte noen kanalelementer i de første basestasjonene, sier Peter.

EVDO er en forkortelse for Evolution Data-Optimized. Det er en telestandard for trådløs dataoverføring gjennom radiosignaler. HSDPA er forøvrig en forkortelse for High-Speed Downlink Packet Access.

- EVDO er et like stort begrep utenfor Europa, som HSDPA er i Europa, sier Peter.

Modemene ute hos kundene må også skiftes ut for å få glede av den nye hastigheten, men de gamle modemene vil fortsette å virke som før. Ved neste korsvei regner Ice med at det bare vil være snakk om en programvareoppdatering.

digi.no har i forkant av den offisielle oppgraderingen gjort en uformell test, og førsteinntrykket vårt er positivt. Vi opplevde god dekning og hastighet på flere forskjellige steder i og rundt Oslo. Det var ikke noe problem å jobbe som vanlig via den trådløse kommunikasjonen, og det fungerte helt fint å se diverse YouTube-videoer.

For mange brukere som ikke har samme kapasitetsbehov, som for eksempel enkelte tunge nettbrukere, vil det sannsynligvis være en potensiell erstattning til de forskjellige kabeltilbudene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Det eneste stedet vi fikk problemer, var inne på et konferansesenter i Oslo sentrum. Der fungerte imidlertid det konkurrerende 3G-kortet fra Netcom, men med lav hastighet. Her har teleoperatøren en fordel gjennom flere basestasjoner som står tett ved siden av hverandre.

Vår søsterpublikasjon, DinSide Data, kommer med en mer omfattende gjennomgang og test av det oppgraderte Ice-nettet i neste uke. Her er deres test av forrige Ice-generasjon: ICE - et alternativt mobilt bredbånd?

Ice og Netcom/Telenor satser på sammenlignbare teknologier. De har omtrent samme hastighet: HSDPA gir kjappere nedlastning, mens Ice gir kjappere opplastning. Mobiloperatøren har fordel av at 3G og HSDPA kan brukes av mobiler, mens Ice nyter godt av å ikke måtte bygge like mange basestasjoner for å dekke hele Norge.

Ice har en teoretisk nedhastighet på 3,1 megabit, og en opphastighet på 1,8. Til sammenligning har "turbo-3G" en nedhastighet på 3,6 megabit, og en opphastighet på 384 kilobit.

- Det er sektor hastigheten, og den opplever du bare alene under basestasjonen, sier Peter, til digi.no.

Her skal det ikke være noen praktisk forskjell på hvordan det fungerer med teknologien Ice har valgt, og teleoperatørenes 3G.

Ice fremhever en liten detalj som skiller "turbo-3G" og Ice;

- Brukerne trenger ikke SIM-kort, modemene er aktivitert når de kommer fra oss - Brukerne trenger ikke SIM-kort, modemene er aktivitert når de kommer fra oss. Det eneste vi registrerer er serienummeret, sier Peter.

På USB-modemet ligger drivere for Windows, Mac og Linux. Windows-installasjonen
fungerer med handover i fart, noe som gjør at det skal fungere for eksempel i bilen, på toget, eller på bussen.

Brukeren kan velge å bruke et USB-modem på en enkelt PC, eller en router som flere kan dele.

Routeren skal fungere rett ut av boksen, og den virker også på 12 volts batteri. Dermed kan den kunne brukes i bilen, i en buss eller et annet sted der man har muligheten til å sette strømpluggen i sigarett-tenneren.

En annen fordel som Ice har, er ikke avhengig av teknologien. Det er en ren forretningsmessig besluttning. De lar norske kunder få surfe gratis på Ice-nettet i Danmark og Sverige, mens mobiloperatøren tar ekstra betalt for det.

På USB-modemet ligger drivere for Windows, Mac og Linux De har også valgt en litt annen forretningsmodell. Kundene kjøper selv modemet, og så kan de velge abonnement som varer så kort som en uke av gangen. Det gir en økt fleksibilitet for de som bare trenger mobilt bredbånd i ferien, og for de som bare vil prøve det ut for å se om det holder mål.

På spørsmål om ikke dette er en dårlig ide, sett med øynene til en forretningsmann, har Mathias Peter svaret klart:

- Kanskje kunden ikke hadde bitt kunde i det hele tatt, sier Peter.

Da Nordisk Mobiltelefon lanserte Ice første gangen, kom løsningen med en maksgrense for nedlastning, og med en klausul om at de kunne fakturere for forbruk over den grensen. Peter forteller at de aldri har gjort det, men at de ikke kan la brukerne kjøre på med fildeling på samme måte som i et kablet internett-tilbud.

- Vi følger med på "high user"-listen, sier Peter.

Akkurat som med "turbo-3G", er ikke dette mobile bredbåndet beregnet på fildelere og andre med behov for kraftig internettforbindelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra