KARRIERE

Ementor-kongen vil bre ut sitt imperium

Danske Ib Kunøe står bak Ementor, Nordens største IT-selskap. Han planlegger kraftig vekst.

Etter flere år med vanskeligheter og blodrøde tall er Ementor-skuta igjen på rett kjøl. På fredag ble resultatet for tredje kvartal lagt ut, og den største eieren, danske Ib Kunøe, kan vanskelig skjule sin begeistring.

I intervjuet med digi.no, forteller Ib Kunøe om sine vekstplaner, og om hvordan Ementor med i dag 3 300 ansatte innen tre år skal omsette for 20 milliarder kroner og tjene 1 milliard kroner. Organisk vekst skal stå for 2 milliarder av denne økningen på i alt 6 milliarder, mens de siste fire milliarder skal skje gjennom oppkjøp.

Kunøe er styreformann og definitivt den største eieren i Ementor med 26 prosent av aksjene.

– Det er ingen andre som har over fem prosent, poengterer han til digi.no.

Jeg kan ikke drikke mer enn en halv flaske rødvin om dagen, og det er sannsynlig den samme rødvinen som du drikker Kunøe er hovedeier i danske Topnordic som fusjonerte med Ementor i februar i fjor. I juni kjøper Ementor/Topnordic opp konkurrenten Atea i Sverige, og ble dermed Nordens ubestridte største IT-selskap.

Ferske tall viser at Kunøe troner på toppen av listen over hvem som tjener mest i den danske IT-bransjen.

Hans personlige holdingselskap Consolidated Holdings satt igjen med 481 millioner danske kroner i fjor, opp fra 306 millioner i 2005. Egenkapitalen i selskapet – blant annet den urealiserte verdien aksjene i Ementor økte også kraftig i fjor.

63 år gamle Kunøe står nå som nummer 28 over Danmarks mest velhavende med en prislapp på seg selv til 3,2 milliarder kroner i urealiserte verdier i de utallige selskaper han er medeier i.

Finansmannen og billedkunstneren Kunøe selv ler og forsikrer digi.no at han fortsatt bor i det samme huset som han har hatt i 20 år, med samme båt og ingen luksuriøs hytte.

– Jeg kan ikke drikke mer enn en halv flaske rødvin om dagen, og det er sannsynlig den samme rødvinen som du drikker, fastslår Kunøe til digi.no.

Kunøe er medeier og formann i til sammen 16 selskaper, og har store eierposter i blant annet Gatetrade, Columbus IT og Danware. Senest i forrige uke kjøpte han ERP-selskapet Guidex, en virksomhet som konkurrerer med Columbus med opptil 70 ansatte og med en omsetning på 50 millioner kroner.

Guidex er det første selskapet Kunøe har satset på som baserer sin forretningsvirksomhet på åpen kildekode. Alle de andre programvareselskapene er Microsoft-basert, i tillegg til helt andre virksomheter. Blant annet slo Ib seg opp med å investere i rekrutteringsselskapet Mercuri Urval og moteselskapet Sand.

– Linux vokser kraftig i omfang og det er interessant og helt nødvendig å vite litt om åpen kildekode for å kunne henge med. Det hele blir en politisk dragkamp som splitter to miljøer, og jeg må kjenne til dem begge, forteller Kunøe.

For Ib Kunøe investerer nemlig kun i vekstområder og helst i e-handel, ifølge en dansk avis. Han går beinhardt etter å skape et midlertidig monopol i markedet ved å identifisere presis hva det er virksomheten kan, som ingen andre kan. Også tilpasser han virksomheten, og utnytter sin erfaring til å finne den helt riktige mann til direktørposten.

Når det gjelder Ementor er Kunøe krystallklar. Selskapet som på nittitallet var større enn Norsk Hydro i verdi, skal vokse kraftig og bli ti ganger så store som nummer to i markedet, men kun på områder de er gode på. Ementor har allerede solgt ut flere virksomheter som ikke har fokus på kjerneområdet. Foreløpig skal veksten være i Norden og Baltikum. Og det er flere virksomheter Ementor nå ønsker å kjøpe.

Det siste året har IT-giganten kjøpte opp ni selskaper i Norden. Så sent som på torsdag tikket det ut en børsmelding om at Ementor kjøper Tromsø-baserte Fønix Data for 10 millioner kroner.

Kunøe er kjent for å være ekspert i å kjøpe kriserammede IT-selskaper og gjøre dem til en suksess.

Nå spekuleres det om han vil kjøpe og fusjonere IT- selskapet NNIT, som eies av Novo Nordisk, med KMD, som er eid av kommunene i Danmark. Samlet omsetter de to selskapene for rundt 4,4 milliarder danske kroner, og kilder i markedet opplyser at prisen kan ligge på rundt samme nivå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Det er en spennende løsning, og kan være et interessant prosjekt og passe godt inn i Ementors strategi, svarer Kunøe på spørsmålet fra digi.no om hvorvidt han vil realisere denne tanken.

For over 40 prosent av omsetningen i Ementor kommer fra de offentlige kundene, og med danske KMD vil i så fall Ib Kunøe kjøpe seg bedre grep om de offentlige kontraktene.

KMD er en av de store aktørene i den danske IT-bransje, og omsatte i 2006 for 3,4 milliarder danske kroner, med et årsresultat på 160 millioner danske kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.