Novell er for mange i bransjen fortsatt synnonymt med fil- og printservere. De var også tidlig ute med et godt katalogsystem som gjorde det enkelt å logge på nettet med en enkelt brukerkonto.
De siste årene er imidlertid selskapet mer kjent for sin offensive satsning på Linux, blant annet gjennom sin Linux-distribusjon Suse.
Selv om det beviselig er mulig å tjene penger på åpen kildekode, fremstår det i dag som at det er snakk om mindre beløpe en med den mer tradisjonelle forretningsmodellen med proprietære programvare der kildekoden voktes som en hemmelighet.
Kilder digi.no har snakket med, forteller at Novell er i ferd med å legge ned selskapets norske datterselskap.
Når vi tar kontakt med Novell Norge for å spørre selskapets administrerende direktør, Geir Christensen, får vi høre at han sluttet 15. august. Vi blir isteden satt over til selskapets konstituerte sjef, Stian Holmen. Han vil ikke svare på spørsmålet:
- Det kan jeg ikke bekrefte, sier Stian Holmen, konstituert administrerende direktør i Novell Norge, til digi.no.
Holmen forteller at det er en omorganisering på gang, og at stadig flere ressurser blir fordelt på nordisk nivå.
- Vi har blitt mer og mer nordisk, med delte funksjoner. Det pågår diskusjoner om hvordan man skal gjøre det neste år, sier Holmen til digi.no.
Neste år er allerede 1. november for Novell. Som så mange andre amerikanske selskaper, operer de med avvikende regnskapsår, og Novells regnskapsår går fra 1. november til 31. oktober.
Novell Norge omsatte for litt over 19 millioner kroner i 2002, og det har gradvis blitt mindre for hvert år. i 2005 endte omsetningen på litt over 15 millioner kroner. Regnskapstallene for 2006 er ikke offentliggjorte ennå, og Holmen får ikke lov av det amerikanske moderselskapet å oppgi tallene før de offentliggjøres på vanlig vis.
I de offentlige registrene er Novell Norge oppført med 14 ansatte, men Holmen forteller til digi.no at de per i dag er 7 personer.
Han hevder også at mange kunder velger å ta spranget fra Novells gamle robuste plattform, og over på Linux, selv om det ihvertfall foreløpig ikke har løftet omsetningen opp på godt gammelt høyt nivå.
- Det vi ser, er at vi har en ganske bra konverteringsrate, sier Holmen.
Hvor bra den er vil han ikke si, men det fremstår som at Novell har mistet endel kunder på veien. Microsoft har de siste årene vært aggressive på salgsfronten, og har overbevist mange til å gå for deres løsninger.
Novell har også et annet problem, som på en måte er en hyggelig problemstilling, men som likefullt skaper kommersielle problemer for Novell:
- Netware-kunder er verdens mest lojale kunder. De vil ikke oppgradere. - Netware-kunder er verdens mest lojale kunder. De vil ikke oppgradere, sier Holmen til digi.no.
Han forteller at relativt mange kunder tviholder på Netware-plattformen fordi de opplever den som stabil og god. Det er et godt skussmål, men selv om Novell tjener penger på vedlikeholdsavtaler, hadde de nok helst sett at kundene tok det samme spranget som selskapet har gjort.
- Det er en stabil, nesten for stabil brukermasse, sier Holmen til digi.no.