I morgen blir neste utgave av Linux-distribusjonen Ubuntu tilgjengelig. De fleste nyhetene i denne utgaven, versjon 7.10 «Gutsy Gibbon», er allerede kjent, siden den har vært utgitt i flere testutgaver de siste månedene. Flere av nyhetene må anses for å være store.
Les også:
- [12.09.2008] Slik skal Ubuntu bli penere enn Mac OS X
- [09.04.2008] Linux erstatter Windows i sveitsiske skoler
- [21.02.2008] Ubuntu Linux skal fokusere på mobil ytelse
- [19.10.2007] Ubuntu Linux fortsatt ikke helt i mål
- [18.10.2007] Nå kan du laste en ny Ubuntu
- [19.04.2007] Enklere å flytte fra Windows med ny Ubuntu
- [06.03.2007] Planlegger 3D-skrivebord i Ubuntu
- [09.02.2007] Linux er blitt mye enklere å ta i bruk
Compiz Fusion, et 3D-basert skrivebordsmiljø, kjøres nå som standard sammen med GNOME 2.20, dersom maskinvaren er tilstrekkelig kraftig. Eksempler på hva Compiz er i stand til finnes i denne artikkelen.
Tracker er et indekserings- og søkeverktøy som nå legges til skrivebordet i Gutsy Gibbon. Verktøyet skal gjøre det enklere å finne fram til dokumenter, multimediefiler, chattelogger og annet. Tracker kan også brukes fra blant annet Nautilus-programmet.
Det skal dessuten være enklere å bytte mellom arbeidsøkten til ulike brukerkontoer uten å måtte oppgi brukernavn og passord flere ganger.
Det skal nå være mulig å installere tillegg til Firefox direkte fra verktøyet for applikasjonsinstallasjon i Ubuntu.
Nye drivere til grafikkbrikker fra ATI, Nvidia og Intel åpner for blant annet dynamisk skjermdeteksjon, samt skalering og rotering av skjermbildene, noe som skal gjøre det enklere å få prosjektører og eksterne skjermer til å fungere som ønsket. Et nytt grafisk verktøy skal gjøre det enklere å stille inn skjermoppløsninger og oppfriskningsrater.
Skriverkonfigureringen loves nå å gå som en lek. Det skal kun være nødvendig å koble skriveren til og skru den på.
Ubuntu inkluderer ikke enhetsdrivere som ikke er fri programvare. Men nedlasting av en del slike drivere, blant annet firmware for WLAN-kort med Broadcom-brikkesett og en rekke Winmodems, skal nå kunne gjøres ved hjelp av tre museklikk. Dette forutsetter dog at man allerede har en alternativ Internett-forbindelse.
En stor nyhet for brukere som benytter både Ubuntu og nyere Windows-versjoner på samme maskin, er støtte for skriving til NTFS-partisjoner. Dette er gjort ved å integrere NTFS-3g-prosjektet i Gutsy Gibbon. Dette gjør at man enklere kan dele filer mellom operativsystemene.
Under installasjonen har man nå muligheten til å kryptere hele harddisken eller enkeltpartisjoner. Dette skal særlig være nyttig på bærbare PC-er som er i større fare for å bli stjålet eller gjenglemt enn stasjonære maskiner.
En ny sikkerhetsfunksjonalitet, AppArmor security framework, er også inkludert. Denne løsningen skal kunne begrense ressursene hver enkelt applikasjon får tilgang til. Løsningen skal fungere som et ekstra lag mot uoppdagete sårbarheter i applikasjonene.
Ubuntu Server CD skal nå inkludere flere forhåndskonfigurerte valgmuligheter under installasjonen. Mens valgene tidligere har bestått av LAMP og DNS, skal det nå også bli enklere og raskere å sette opp dedikerte servere for e-post, fil- og utskrift, samt database.
auth-client-config er et nytt verktøy somskal gjøre det enklere å rulle ut autentiseringskonfigurasjoner på tvers av alle maskinene i et nettverk.
Den siste av de store nyhetene skal være forbedret tynnklientstøtte. Ytelsen til LTSP-baserte tynnklienter skal være betydelig forbedret gjennom komprimerte avbildninger. LDM, et verktøy for håndtering av innlogginger på tynnklienter, som inkludert i skoleutgaven av Ubuntu, Edubuntu, skal ha fått støtte for automatisk innlogging, for flere servere og muligheten for ikke-kryptert transport av grafikk. Også dette skal gi bedret ytelse.
Den ferdige versjonen av Gutsy Gibbon skal gjøres tilgjengelig på denne siden morgen.