Transmeta og Intel kunngjorde i går at de har inngått forlik i en sak vedrørende patenter for prosessorer med strømsparing. Da nyheten ble kjent ble Transmeta-aksjen tredoblet i verdi.
Forliket går ut på at Intel betaler Transmeta til sammen 250 millioner dollar for å skrinlegge både Transmetas søksmål fra oktober i fjor og sitt eget motsøksmål. 150 millioner dollar skal betales straks, mens resten skal betales med 20 millioner dollar per år i fem år.
Som motytelse får Intel lisens til all teknologi fra Transmeta, samt til alle patenter Transmeta innvilges i ti år framover.
På 1990-tallet var Transmeta var en pioner innen strømsparende x86-kompatible prosessorer. Problemer med ytelse gjorde at første generasjon ikke slo an, og innen andre generasjon var klar hadde Intel gjort tilstrekkelige framskritt innen strømsparing til at Transmetas mer avanserte teknologi ikke var tilstrekkelig tiltrekkende for PC-leverandørene.
I 2005 la Transmeta om forretningsmodellen: I stedet for å produsere prosessorene selv, skulle de lisensiere sin teknologi til tidligere konkurrenter. Også dette arbeidet gikk trådt, og i oktober i fjor gikk selskapet til sak mot Intel med påstand om at Intel hadde brutt med ti av deres patenter.
Fra et forretningsmessig synspunkt har Transmeta vært noe nær en katastrofe.
I de seks årene 2002 til ut 2006 var den samlede omsetningen 192,3 millioner dollar, og det kumulerte underskuddet 334,1 millioner dollar. I juni-kvartalet i år var omsetningen nede i 171.000 dollar, og i juli ble selskapet midlertidig berget gjennom en investering fra AMD på 7 millioner dollar.
Med andre ord: 250 millioner dollar fra Intel kommer godt med.
I en periode var Transmeta også kjent som selskapet med Linux-opphavet Linus Torvalds på lønningslisten. Torvalds har beskrevet dette ansettelsesforholdet som hans «første virkelige jobb».
Les også:
- [26.09.2008] Prosessor-fiasko til salgs
- [11.03.2008] Intel ansatte tidligere erkefiende
- [09.07.2007] AMD sprøyter millioner inn i Transmeta
- [12.10.2006] Mener Intel stjal spareteknologi