Markedet for sjøkabler har de siste årene vært mye preget av konkurser, konsolideringer og salg av skip. Men nå opplever man at markedet har begynt å vokse igjen på grunn av behov for større kapasitet.
- Noe av dette kan løses ved å oppgradere sendere og mottakere, sa Ragnar Vogt i Nexans Norway i går under et NITO-seminar i Trondheim om fiberoptikk.
- Men i mange tilfeller vil ikke dette være nok.
Vogt nevnte at et selskap som Google har et globalt nettverk på 500 Gbit/s og at flere andre selskaper ser ut til å komme etter.
Ifølge Tom Soja & Associates (TSA) skal det ved utgangen av september i år ha blitt bestilt omtrent 90.000 kilometer med sjøkabler, mens tallet for i hele 2006 skal ha vært på mellom 30 og 40 tusen kilometer.
De største leverandørene av utstyret er Tyco, Alcatel, Nec og Fujitsu.
Vogt fortalte under foredraget at det lenge også har rådet forsiktighet når det gjelder antallet fibere i kablene. I stor grad har det blitt brukt kabler med 24 eller 48 fibere. Også dette er i ferd med å øke nå, og man ser at det etterspørres kabler med opptil 192 fibere.
Disse har et potensial på levere med hastigheter på flere titalls terabits per sekund.
Fortsatt er det dog 10 Gbit/s ved 128 bølgelengder som dominerer.
- Nexans Norge vil levere nesten 3000 kilometer med optiske sjøkabler i år, hvorav 605 km til hjemmemarkedet. Telenor er den største norske kunden, fortalte Vogt.
Tall fra TSA forteller at fram til og med 2012 er det foreløpig planlagt utbygging av 342.000 km med optiske sjøkabler med forsterkere globalt, mens det planlegges utrulling av 46.000 km forsterkerfrie kabler. En stor andel av de forsterkerfrie kablene skal rulles ut i Indonesia.
Optiske sjøkabler uten forsterker kan foreløpig kan brukes over strekningen på inntil 500 km, men Vogt spår at denne rekkevidden vil kunne utvides til over 600 km i løpet av et par år. Dette er interessante rekkevidder for store deler av offshore-bransjen, som bruker fiberoptiske sjøkabler til å overføre store mengder sensordata fra plattformene til land.
Les også:
- [23.11.2007] - Billigst å bygge bra fibernett med en gang
- [07.11.2007] StatoilHydro er avhengig av fiberkabler
- [28.12.2006] Jordskjelv stoppet internett i Asia
Drivkraften bak planene er i tillegg forventet sprengt kapasitet, også redundans. Et jordskjelv i Sørøst-Asia sent i fjor gjorde flere av landene nærmest avskåret fra Internett i lang tid etterpå. Dette ønsker man å hindre at skjer igjen.