TELEKOM

Vellykket test av raskere mobilt bredbånd

Tester av ny mobilteknologi viser at mange snart vil kunne droppe bredbånd over en kabel.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. nov. 2007 - 13:16

Fiber til alle husstandarder og bedrifter blir kostbart - for noen år siden ble prisen beregnet til 35 milliarder kroner. Dette er først og fremst behov for graving som driver opp prisen.

Langt billigere er det å sende trafikken trådløst gjennom luften. Problemet er at hastighetene som tilbys stadig er lavere enn det som tilbys de fleste over telefonkabelen. Selv med oppgraderte utgaver av HSPA (High-Speed Packet Access), som nå bygges ut i Norge, vil hastigheten ligge betydelig under det som kan tilbys over dagens telefonkabler eller kabel-TV-nett.

Selvfølgelig finnes det allerede planer for raskere dataaksess til mobiltelefoner. Standardiseringsorganisasjonen 3GPP er i ferd med å standardisere en teknologi som kalles Long Term Evolution (LTE). Denne skal kunne gjøre det mulig å laste ned og opp data med hastigheter som i dag først og fremst forbindes med fiberaksess.

    Les også:

LTE skal i første omgang støtte en nedlastingshastighet på 100 Mbit/s og en opplastingshastighet på 50 Mbit/s. Dette er tilstrekkelig for stort sett alle tjenester som tilbys i dag.

Men fram til nå har LTE vært en temmelig uprøvd teknologi.

I mai gikk en rekke selskaper i mobilbransjen, inkludert Nokia, Samsung og Alcatel, sammen om å etablere LTE/SAE (Long Term Evolution/System Architecture Evolution) Trial Initiative (LSTI), som hadde til hensikt å utføre en første serie med virkelige tester av LTE-teknologien.

Nå har selskapene fullført disse testene og resultatene viste at man er i stand til å levere slik høy databåndbredde både med stasjonære og mobile enheter.

Gruppen av selskaper har ifølge en pressemelding fått bekreftet at det fysiske laget til LTE kan håndtere de målene man hadde for datarater mens mobilenheten var i bevegelse. De felles testene ble utført ved å benytte prototyper av radiosystemer med både én og flere antenner. Testene ble utført både i laboratorier og i form av felttester i urbane omgivelser.

Rent teknisk er målet med LTE-teknologien å tilby forbedre spektral effektivitet, høyere radiokapasitet, lavere forsinkelser, lavere driftskostnader for operatørene og selvfølgelig åpne for nye og båndbreddekrevende tjenester for forbrukerne.

Det er planlaget at den videre testingen av LTE vil fortsatt fram til slutten av 2009. Deretter forventes det at den første utrullingen av systemene vil kunne skje i 2010.

Med så høye hastigheter som det legges opp til med LTE, vil det være behov for en vesentlig oppgradering av basestasjonene. Denne uken fortalte Ingvild Myhre, konsernsjef i Network Norway, at behovet for ha fiberforbindelser til basestasjonene definitivt nærmer seg. I dag benyttes mye radiolinje og faste forbindelser med ganske lav kapasitet. For nye basestasjoner burde det å legge en fiberkabel i dag være en selvfølge. Basestasjonene må uansett ha strømforbindelse.

Myhre er dog ikke like optimistisk når det gjelder lanseringsdatoen for LTE som det LSTI er. I stedet nevner hun HSPA+, en videreutvikling av HSPA som er basert på 3GPP Release 7-standarden og som foreløpig skal kunne levere hastigheter på inntil 28 Mbit/s nedstrøms og 11 Mbit/s oppstrøms. HSPA+ kalles også Evolved HSPA, HSPA Evolution, I-HSPA eller Internet HSPA.

Qualcomm, som skal komme med brikkesett for HSPA+ i år, forventer kommersiell bruk av teknologien innen slutten av 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra