Norge trenger utenlandsk arbeidskraft, og IKT-Norge har gått ut og sagt at vi innen neste år har behov for 10.000 utenlandske IT-eksperter. Det har blitt en tøff global konkurranse etter IT-hoder.
Norske IT-bedrifter strekker seg langt for å få tak i gode hoder, men få tenker på at skal de få sin nye kollega til å trives, er det vel så viktig at også resten av familien trives. Ellers kan det bli et kort opphold for alle i Norge.
Elysa Rembaud måtte følge med på lasset da ektemannen fikk tilbud om å jobbe i det norske spillselskapet Funcom.
Rembaud er i utgangspunktet svært global, med irsk mor og far fra El Salvador. Selv er hun født og oppvokst i Sør-Frankrike.
Men kalde Norge ble et tøft møte. Rembaud fortalte sin historie om hvordan hun som ektefelle opplevde å integrere seg i det norske miljøet på Norway Exports konferanse med tittelen «Utenlandsk arbeidskraft – rekruttering og integrering».
For selv om det er spennende å komme til et nytt land, er det mange personlige ofre som må gjøres. Elysa måtte si opp sin jobb i Frankrike, ta farvel med venner og familie og forlate landet hun har kjært.
Og det som venter henne er et sted der hun er absolutt nobody. Ingen jobb eller relasjoner. Til og med ingen personnummer slik at det å bestille Internett og telefon for å få kontakt med omverdenen kan være problematisk i begynnelsen.
Selv ble Elysa syk de to første månedene, og opplevde at hun ikke engang fikk time hos lege, nettopp fordi at hun ennå ikke hadde fått orden på de norske ID-papirene.
Tiden ble dessuten gruelig lang, for i motsetning til Frankrike som har arbeidsdager til syv på kvelden, er folk i Norge ferdig klokken fire.
– Helgen kunne også bli langtekkelig når man slutter midt på dagen fredagen, og skal finne på noe morsomt helt fram til søndag kveld i et land med ingen venner og familie, forteller Elysa.
Når man kommer som utlending til Norge er man simpelthen bare nobody Men hun har holdt ut, og stortrives nå i Norge. Mye av æren gir hun til Oslo Handelskammer.
Gjennom programmet INN – International Network of Norway, ble hun integrert i en utenlandsk gruppe, som har ektefeller som jobber i Norge.
Her fikk også Elysa nye venner. INN arrangerer to ganger i måneden sosiale samlinger, kommer med forslag til weekend tilbud, har 24-timers hjelpelinje for spørsmål og tilrettelegger til og med for barnevaktordninger.
Det var også gjennom denne gruppen Elysa fikk ny jobb som IT-utvikler i shippingselskapet Wilhelmsen, der hun skal integrere ny CRM-løsning fra Salesforce.
Nå har hun og mannen vært i Norge i snart halvannet år, og har ingen planer om å flytte. Elysa har sporty gått inn for å adoptere norske skikker. og har til og med begynt å gå på ski i Nordmarka.
– Det hele handler om hvilken innstilling du selv bestemmer deg for å ha. For oss har det gått bra, men Norge bør være klar over at hvis ikke ektefellen eller barna trives, hjelper det ikke om den nye arbeidstakeren har aldri så spennende jobb, sier Elysa til digi.no.