JUSS OG SAMFUNN

Nettleverandør vil filtrere vekk piratvideoer

AT&T samarbeider med filmselskaper for å stoppe piratkopiert video. Effekten er dog uklar.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. nov. 2007 - 12:47

Distribuering av piratkopiert video på nettet er et stort problem for filmselskapene, selv om omsetningen av DVD-er, i alle fall i Norge, er rekordhøy for tiden.

BusinessWeek skriver i en artikkel at teleselskapet AT&T i samarbeid med innholdsleverandørene Disney og NBC Universal har investert ti millioner dollar i det vesle selskapet Vobile, som lager en løsning som kalles VideoDNA. Denne kan brukes til å identifisere videofiler som lastes ned eller streames.

Ifølge Vobile skal VideoDNA ikke bare kunne identifisere hele videofiler, men også små segmenter av videoene. AT&T vil kunne ta i bruk systemet for å hindre distribusjon av videofiler.

Løsningen vil i så fall komme i tillegg til filtre som tjenester som Youtube har lagt inn for at filmselskapene skal kunne plukke ut filmopptak de ikke ønsker skal tilbys via disse videotjenestene.

Ifølge BusinessWeek vil løsningen tidligst bli tatt i bruk i slutten av 2008.

Svært mye, om ikke mesteparten, av de piratkopierte videofilene spres ikke som vanlige filer, men i stedet som små fragmenter mellom brukere av fildelingstjenester som BitTorrent. Det er lite som tyder på at VideoDNA vil kunne gjenkjenne videoene her. Skulle det vise seg at løsningen kan filtrere ut ulovlig fildelingstrafikk, er sannsynligheten høy for at det raskt vil dukke opp alternative løsninger, gjerne med kryptering, som omgår slike filtreringsforsøk.

Man kan spørre seg hvorfor AT&T nå ønsker å innføre slike verktøy. De fleste nettleverandører ønsker ikke å innføre noen form for sensur på nettene sine, delvis på grunn av merkostnadene, men trolig først og fremst av frykt for at kundene vil rømme over konkurrenter som ikke har slike begrensninger.

Det hadde ikke vært noe problem for nettleverandørene å spørre all fildelingstrafikk, men siden stadig flere benytter blant annet BitTorrent til å distribuere lovlige innhold og filer, også video, er ikke dette noe man kan gjøre uten å uten at kundene vil reagere negativt.

Fildeling er forøvrig et tveegget sverd for nettleverandørene. Denne virksomheten utgjør en stor del av den trafikken leverandørene håndterer. Dette koster penger. Men samtidig er det liten tvil om at de fleste som kjøper de dyreste og raskeste abonnementene, gjør dette nettopp på grunn av den ulovlige fildelingen. Det er få andre tjenester som krever så høy båndbredde.

En mulighet er at AT&T gjør dette for å sikre seg mot et framtidig søksmål. At innholdsleverandørene gjerne vil at Internett-leverandørene skal gjøre mer for å stoppe distribusjonen av piratkopiert innhold, er en kjent sak.

Dersom et søksmål kommer, vil AT&T da kunne argumentere at det faktisk har gjort noe for å stoppe piratkopieringen. At løsningen kanskje ikke har så stor effekt, spiller trolig mindre rolle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.