FORBRUKERTEKNOLOGI

Omsider firekjernede PC-prosessorer fra AMD

AMD lanserte i dag de første Phenom-prosessorene og entusiast-plattformen «Spider».

19. nov. 2007 - 13:24

Da markedet begynte å vise behov for x86-prosessorer med fire kjerner, tok Intel og AMD to ulike valg. Intel slo sammen to tokjernede prosessorer i én pakke og solgte disse som firekjernede prosessorer, mens AMD ville satse på ekte firekjernede prosessorer, det vil si at alle de fire kjernene skulle finnes i samme silisiumbit. At dette ville ta lang tid å utvikle, var de fleste klar over, men AMD ble i tillegg ytterligere et halvt år forsinket på grunn av uforutsette problemer. Dermed kom de første firekjernede utgavene av Opteron, AMDs serverprosessor, først i september i år.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I dag har turen kommet til AMDs firekjernede PC-prosessorer, som AMD kaller Phenom. Riktignok bare i to utgaver: Den raskeste av modellene som skulle ha kommet i denne omgang, er blitt utsatt på grunn av problemer...

Bortsett fra klokkehastigheten de opererer med, er de to Phenom-prosessorene som ble lansert i dag, 9600 og 9500, så godt som identiske. Phenom 9600 er klokket til 2,3 GHz og koster 283 dollar, mens 9500 er klokket til 2,2 GHz og koster 251 dollar.

Begge prosessorene støtter HyperTransport 3.0, som er klokket til 3,6 GHz og skal gi en båndbredde på inntil 14,4 gigabytes per sekund. Hver av kjernene er utstyrt med 512 kilobytes L2 cacheminne, i tillegg til at alle kjernene deler et 2 MB stort L3 cacheminne. Brikkene har et maksimalt effektforbruk på 95 watt, men skal ved typiske bruksmønstre for forbrukere og bedriftsbrukere i snitt trekke henholdsvis 32 og 29 watt.

Dagens Phenom-brikker er fortsatt basert på den eldre 65 nanometers prosessteknologien. AMD vil ta i bruk den mindre og mer effektive 45 nanometers prosessteknologien i løpet av 2008. Dette vil åpne for nye muligheter for selskapet.

Mens de første Phenom-prosessorene har en innebygd minnekontroller som støtter minnehastigheter opp til DDR2-1066, vil enkelte av 45-nanometersutgavene ha støtte for opptil 256 terabytes med DDR3-1333-minne. Dette gjøres ved at det fysiske adresserommet utvides til 48 biter. Disse brikkene, som kalles Deneb, vil benytte AM3-sokkelen og vil trolig ikke bli tilgjengelig før i første halvdel av 2009.

AMD har planer om mange andre Phenom-versjoner før den tid. Disse prosessorene vil deles inn i tre serier. Dagens modeller er i 9000-serien, som vil bestå av vanlige firekjernede modeller. I tillegg kommer 8000-serien, som vil bestå av trippelkjernede Phenom-prosessorer. Dessuten skal AMD slippe Phenom FX-80-serien, som etter alt å dømme blir ekstra trimmede modeller til høy pris.

Som AMD har lovet, skal alle dagens prosessorer og hovedkort utstyrt med AM2- eller AM2+-sokkelen, kunne brukes om hverandre med hovedkort og prosessorer med AM3-sokkelen. Noe tap av ytelse vil man likevel måtte regne med.

Med AM2+-sokkelen innførte AMD to separate spenningsplan. Dette betyr at for eksempel selve prosessoren og den integrerte minnekontrolleren kan gis ulik spenning ved behov. I tillegg skal hver av de fire kjernene i Phenom-kjernene kunne klokkes uavhengig av hverandre. Prosessoren skal være utstyrt med en rekke sensorer som automatisk skal kunne redusere arbeidstakten dersom temperaturen overskrider fastsatte grenser.

Sammen med Phenom-prosessorene har AMD også lansert en ny familie med brikkesett, AMD 7-Series. Disse brikkesettene støtter selvfølgelig den nevnte HyperTransport 3.0-utgaven, men også PCI Express 2.0, som skal levere dobbelt så høy båndbredde som forrige generasjon. Brikkesettfamilien består av tre medlemmer, hvor det kraftigste medlemmet, 790FX, skal støtte inntil fire skjermkort per hovedkort. Brikkesettene skal trekke mellom 10 og 12 watt.

I februar 2008 kommer brikkesettet RS780, med innebygd DirectX 10-grafikk, mens et tilsvarende brikkesett for bærbare, RS780M «Puma», skal komme i mai.

Sammen med Radeon HD 3800-serien med grafikkprosessorer utgjør de nye prosessorene og brikkesettene en entusiastplattform AMD kaller for «Spider». Dette skal være en plattform med gode oppgraderings- og overklokkingsmuligheter. AMD skal tilby Windows-programmet OverDrive som skal være rettet mot både nybegynnere og avanserte brukere. Med programmet vil brukerne kunne overvåke en rekke verdier i både prosessoren, brikkesettet, systemminnet og grafikksystemet, i tillegg til at man har muligheten til å justere en rekke spenningsnivåer, klokkehastigheter og multiplikatorer direkte fra programmet.

Til tross for alt dette, er AMDs Phenom foreløpig ingen trussel for Intels raskeste, firekjernede prosessorer.

Ferske tester, blant annet her og her, viser at Intel fortsatt har et solid forsprang på AMD når det gjelder ytelse, og lite tyder på at AMD har veldig mye nytt å stille opp med før de er med 45 nanometers prosessteknologi, noe som trolig først vil skje høsten 2008. En betydelig økning av klokkehastigheten kan selvfølgelig være gunstig, en 3 GHz-versjon kan trolig ventes i først halvdel av 2008, men heller ikke Intel sitter stille i denne perioden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Dagens Phenom-prosessorer kan dermed vise seg først og fremst å bli et prisgunstig alternativ til Intels løsninger i den øvre middelklassen. Dette er et ikke ubetydelig marked, men samtidig er mange klart skuffet over at AMD ikke har mer ytelse å vise tid etter så lang ventetid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.