JUSS OG SAMFUNN

Kreativitetspris til militære ørepropper

Rosings kreativitetspris gikk til Nacre. Deres avanserte ørepropper kan også redde siviles hørsel.

20. nov. 2007 - 08:08

Den norske dataforeningen (DND) arrangerte i går sin store Rosing-kveld, med utdeling av priser innen brukervennlighet, IT-sikkerhet, kompetanse, student, beste nettjeneste, språk og IT-leder, i tillegg til de to viktigste kategoriene, henholdsvis kreativitet og heder.

Kreativitetsprisen gikk til Nacre for produktet QuietPro.

Nacre stammer fra Sintef-miljøet i Trondheim. Produktet er et digitalt hodesett som på kort tid er blitt svært ettertraktet i militære miljøer. Hittil er 45.000 enheter solgt, og bedriften har ordre for rundt 400 millioner kroner i 2007. Blant kundene er Bundeswehr, US Army og US Marines. Hodesettene brukes i aktiv tjeneste i Irak, der USAs militære ledelse mener de har bidratt til å redde liv.

Det er ikke bare Nacres produkter som selger godt. Også Nacre selv er solgt. Det skjedde i sommer. Prisen var 700 millioner kroner, for et selskap på 15 ansatte. De som kjøpte var Bacou Dalloz, en fransk produsent av verneutstyr. For å følge opp de gode kontraktene i USA har de siden byttet navn til det langt lettere uttalelige Sperian.

Kjøpet endrer ikke på produktets norskhet: Nacre beholder sin utviklingsavdeling i Trondheim og sin produksjon på Billingstad i Asker kommune.

I motsetning til Sperians egenutviklede produkter, har QuietPro innebygget intelligens. Hodesettet består av to ørepropper og en kontrollenhet. Hver ørepropp har to mikrofoner, en indre og en ytre. Ved siden av den indre telefonen er det en høyttaler.

Proppene er absolutt lydtette. Ingen lyd passer uten den som elektronikken formidler mellom den ytre mikrofonen og den indre høyttaleren.

Den indre mikrofonen sjekker hvor mye lyd som er inne i øret til enhver tid. Den plukker også opp den indre stemmen: Det gjør at enheten kan fungere som et hodesett uten mikrofon foran munnen.

Det som gjorde at Nacre vant Rosings kreativitetspris 2007 for QuietPro, er elektronikken som behandler lyden mellom den ytre mikrofonen og det indre øret.

Nacre har utviklet egne elektroniske kretser med egen digital signalprosessor. Denne DSP-en bruker bare 50 mikrosekunder på å analysere innkommende lyd og avgjøre hvordan den eventuelt skal slippe gjennom. I noen tilfeller kan det være nødvendig å forsterke den, slik at patruljerende soldaters hørsel skjerpes i forhold til det normale. I andre tilfeller må den dempes kraftig, for eksempel ved skudd.

Selskapets representant Odd K. Ø. Pettersen forklarte til juryen at programvaren som utfører denne analysen nødvendigvis måtte skrives i maskinkode. Maskinkoden som gjør analysen krevde en egen assembler for å bli rask nok: Nacre måtte ikke bare spesifisere sine egne komponenter og kretser, de måtte i tillegg skrive sin egen assembler.

Kretsene – «asic-en» – inneholder svært mye av selskapets kunnskap. Den inneholder noen millioner transistorer, og maskinkoden omfatter rundt 15.000 linjer. Brikken integrerer analog og digital teknikk, og framstilles ved Nordic Semiconductor (tidligere Nordic VLSI) på Tiller utenfor Trondheim.

Nacre mener de har tenkt helt nytt når det gjelder hørselsvern. QuietPro gir naturlig hørsel i normal tilstand, med retningsoppfatning. Den beskytter når det er nødvendig. Det er ikke nødvendig å ta av hørselsvernet for å snakke med noen: Enhetene kommuniserer med hverandre over en radio i kontrollenheten.

QuietPro kan filtrere ut støyende frekvenser, slik at man for eksempel kan føre en normal samtale inne i en beltevogn som farter over asfalt i 80 kilometer i timen, altså der lydnivået normalt ligger over 120 desibel. Den har en impulsbeskyttelse som tar toppene, og som demper gradvis. En soldat må kunne høre når noen skyter. Poenget er å fjerne den farlige delen av lyden, den som gjør at man mister hørselen og orienteringsevnen. Med QuietPro høres et skudd ut som om noen klapper.

Andre viktige egenskap er at proppen selv kontrollerer at den er satt riktig inn – undersøkelser viser at propper svært ofte settes inn feil – og at den indre mikrofonen kan brukes til eksponeringsmålinger. Hos folk som bruker vernet hele tiden, kan eksponeringen måles kontinuerlig. Offshore-sektoren skal være svært interessert i denne egenskapen.

Rosings hederspris gikk i år til Peter Hydas, kjent konsulent, analytiker og skribent innen norsk IT.

De øvrige prisene ble fordelt slik:

  • Brukervennlighet: SiSom, et program som lar kreftsyke barn beskrive hvordan de opplever sine egne symptomer og livssituasjon
  • IT-sikkerhet: Bærum kommune
  • Kompetanse: Asker kommune
  • Studentprisen gikk til studentene Torleif Berger, Arne Goderstad, Odd Eirik Nes, Knut Marius Sundt og Kent Vissebråten fra Høgskolen i Buskerud: De har utviklet et overvåkningssystem som setter sammen et synkronisert bilde ved hjelp av flere kameraer.
  • Beste nettjeneste: Værtjenesten yr.no
  • Språkprisen gikk også til yr.no
  • Årets IT-leder: Administrerende direktør Frank Møllerop i SAS Institute Norge

To statsråder deltok i prisutdelingen: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete og fornyingsminister Heidi Grande Røys. Dataforeningen bør merke seg fornyingsministerens oppfordring om å la kampen mot klimatrusselen gjenspeiles i Rosing-prisene neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra