Amazon.com slo på stortromma i går da de lanserte Kindle, sin proprietære e-bokleser. Som digi.no skrev i september, er forretningsmodellen for denne enheten en tro kopi av den Apple la til grunn for kombinasjon iPod (musikkspiller) og iTunes (nettbutikk for musikk).
Les også:
- [26.08.2008] Amazon forbereder ny e-bokleser for studenter
- [16.11.2007] Amazon klar til å lansere sin e-bokleser
- [06.09.2007] Amazon kopierer iPod-strategi for e-bokleser
Det eneste unntaket er at Amazon har gjort en avtale med den amerikanske 3G-leverandøren Sprint, og opprettet en ordning de kaller Whispernet. Her tilbys både bøker og utvalgte aviser i Amazons proprietære format, tilgjengelig straks man skrur på Kindles 3G-radio.
Innholdet må man selvsagt betale for. Men Whispernet er gratis: Amazon gjør opp direkte med Sprint for hvert «abonnement».
Kindle har også WLAN: For den vanlige brukeren vil dette bare være interessant i den grad Sprint-nettet ikke er tilgjengelig. I USA er Sprint nærmest heldekkende.
Skal Whispernet komme til Europa, må Amazon lage tilsvarende ordninger med europeiske operatører.
En annen egenskap med Whispernet er at hver Kindle utstyres med en egen e-postadresse. Ideen er at brukerne kan omdirigere e-post til sin Kindle etter ønske. Det vil imidlertid koste 0,10 dollar mer melding.
Whispernet tilbyr videre muligheten for å få videreformidlet blogginnlegg – til 0,99 dollar per måned. Protester mot denne ordningen har allerede gjort seg gjeldende.
Den primære fordelen med e-bok for brukeren er at mange bøker får plass i en forholdsvis liten enhet. Blant bøkene er en enorm ordbok, med et opplegg for løpende oppslag fra det man leser. Videre tilbyr Amazon rabatt på e-bøker i forhold til papir: Det er påkrevet, siden distribusjonen er så mye rimeligere.
Amazons e-boksatsing har den ulempen at den er proprietær, i både dataformat og leser. Det kan komme i konflikt med forbrukermyndigheter i Norden og EU, på samme måte som Apples iPod. Hvorvidt den vekker strid, avhenger av hvor populær den blir. Europeiske brukere kan nytte den allerede i dag, dersom de er villige til å laste bøker og annet innhold over WLAN.
Prisen er 399 dollar, altså godt over to tusen kroner. Leser du mye, er det verdt å regne ut hvor mange bøker du må kjøpe elektronisk for å spare inn hele maskinen. For virkelige lesehester, kan det dreie seg om i underkant av én måned.
Facebook-partner: Lytter til samtaler i nærheten av smarttelefoner