Etter at papirproduksjonen i Norske Skog ble nedlagt, har det blitt nedsatt en egen styringsgruppe som skal planlegge videre virksomhet på den 140 mål store tomta, som ligger idyllisk til på Klosterøya.
IKT-Grenland jobber aktivt for å satse på videre verdier i eksisterende infrastruktur. Visjonen er at Klosterøya skal være et møtested for kompetanse og kreativitet, og at nettopp IT-bransjen med sine kunnskapsbedrifter skal ha en naturlig plass her, påpeker sekretariatsleder Torkild Follaug i IKT-Grenland til digi.no.
49 medlemsbedrifter er under paraplyen IKT-Grenland og sysselsetter 350 ansatte. Vekstprognosene tilsier 300 IT-hoder til innen de neste tre årene.
Fem arkitektforslag til et banebrytende kontorbygg på Klosterøya ligger nå klare, og rundt 350 ansatte fra to bransjer ønsker å ta bolig i tomta som ligger som en synlig spiss over elva mot langbryggene.
Bygget som reises, er ment for å sette standarden for resten av utbyggingen på Klosterøya. Det vil stå ferdig rundt utgangen av 2009 og koste drøye 200 millioner kroner.
IKT-miljøet er tuftet på Telemarks 1000-årige industritradisjon og evne og vilje til å tenke stort og globalt. Det går en rett linje fra eksport av jernmalm, bryner, trelast, skipsfart, papir, energi, gjødsel og nå miljøteknologi til den kunnskapsindustrien IKT-bransjen representerer, mener Follaug.
Kjernemedlemmene i IKT Grenland og åtte av de øvrige er programvareprodusenter og alle de største er godt i gang med sin internasjonalisering. Globalt antas programvaremarkedet å doble seg, målt i omsetning i neste femårsperiode, og flere av medlemmene i IKT-Grenland har spesialisert seg på fri programvare, noe som ifølge Gartner forventes å åttedoble seg i de neste fem årene.
Daglig leder Aleksander Farstad i ez Systems (t.h. på bildet) er blant dem som vil flytte inn i det gamle mekaniske verkstedet allerede fra januar. Bygget vil romme 140 arbeidsplasser.
De store prosessbedriftene er fremdeles en næringsmessig ryggrad, som IKT-Grenland mener vil bidra til å skape et innovativt miljø for utvikling av nye kunnskapsintensive vekstnæringer som IKT, bioteknologi, media og kultur.
Det er programvarehusene Cardiac, Gatsoft, 24SevenOffice og eZ Systems som utgjør kjernen og som i juni 2007 hadde til sammen 256 ansatte og en samlet omsetning i 2006 på 114 millioner kroner, hvorav 20 millioner i året på eksportinntekter. Disse selskapene har lykkes å skape 40 prosent årlig vekst i sysselsettingen.
Fra nyttår vil 24SevenOffice, ez Systems, Bouvet, Frost Innovation flytte inn, i tillegg til Lysaker-firmaet Zones som flytter en avdeling til Klosterøya. Dette selskapet søker nå også tekniske ressurspersoner til begge kontorene.
Det er ikke annet igjen av det gamle industrimiljøet i det mekaniske verkstedet enn en gigantisk dreiemaskin, som ble brukt til finjustering av stålvalsene. Den blir til gjengjeld stående som et minne om det som var en papirfabrikk, og vil være plassert i de nye kontorene til eZ Systems. Alt annet fra det mekaniske verkstedet er lempet ut, og bygget er inne i en omfattende renoveringsfase. De som en gang hadde sine arbeidsplasser der, vil overhodet ikke kjenne seg igjen.
Det kraftige stålrøret i taket, ble tidligere brukt til å rulle papir og fungerer nå som en bærebjelke.
Flere av bedriftene i Grenlandsområdet har klart å skape et internasjonalt miljø. Det gjelder ikke minst Frost Innovation, som i disse dager skifter navn til Gaia Innovation.
Den lille bedriften fra Grenland lever foreløpig ganske fra «hånd til munn», men er ikke mindre enn at de mener å kunne utfordre gigantene Microsoft, Yahoo, Google, Sun, Oracle og IBM. Bedriften lanserte i vinter et nytt produkt for 800 utviklere i Folkets Hus i Oslo.
Produktet, Gaia Ajax Widgets, er programvarekomponenter (bibliotek) til andre programvarebedrifter og er et verktøy for å lage «web2.0 applikasjoner». Biblioteket er såkalt Dual Licensed som tilbyr en åpen kildekode-lisens for dem som selv ønsker å bygge åpen kildekode-applikasjoner, i tillegg til en kommersiell lisens. Dette stiller selskapet i samme bås som Trolltech og MySQL. Gaia Innovation lager ingen sluttprodukter selv, men er mer en «råvare leverandør» til programvarebransjen.
Gründer Thomas Hansen forteller til digi.no at selskapet har vokst fra to personer i mars til åtte mennesker som skal være på plass før jul. Ideen startet, som hos de fleste store IT-selskaper i dag, på gutterommet for tre år siden. Gaia Innovation har nå kunder i 15 forskjellige land og har ansatt utviklere fra England, Egypt og Armenia.
Hansen regner med at mesteparten av kundene vil være utenlandske, for eksempel fra USA, India og Kina. Dette fordi produktet supporteres, selges og markedsføres over Internett.
Selskapet rekrutterer gjennom de ansattes egne nettverk, som tidligere medlemmer i diverse åpen kildekode-miljøer. Alle de tre som er hentet fra utlandet, har kommet gjennom tilknytninger til slike miljøer.
- Dette har for oss vært kjempeproduktivt og gitt oss hoder vi bare kunne drømme om å kapre med mere «konvensjonelle metoder». Han siste vi henter nå er et totalt unikum og hoppet over flere klassetrinn på barneskolen i Armenia. Han var ferdig med mastergraden fra Armenia da han var 22 år. Noe som nesten er teknisk umulig, sier Hansen til digi.no.
IKT-Grenland samarbeider med Høgskolen i Telemark på undervisningstilbud, videreutdanning og forskning. Det er et sterkt ønske å få høgskolen som per i dag tilbyr bachelor-studie i informatikk til Klosterøya.
Målet er å etablere et mastergradsstudium innen IKT med sikte på eventuell oppstart fra og med studieåret 2009/2010. IKT-Grenland jobber hardt bak i kulissene for å få til et digitalt løft på alle trinn, fra barnehagen og opp til høyskolenivå.
Høgskolen i Telemark vil lokke til seg både lokale og internasjonale studenter, som skal få tilbud om et tverrfaglig og praksisnært studiemiljø, der samarbeid om bedriftsbesøk, praksisplasser, prosjektoppgaver og FoU-oppgaver satt i et system.
Fortrinnet er det rike IKT-miljøet som vil være på Klosterøya, som kan styrke og utvikle hverandre, spesielt på satsningsområdene fri programvare, åpen innovasjon og helseinformatikk.
eZ Publish startet opp i 1999 da noen unge studenter fra Grenland begynte å tenke stort. Tanken var å utvikle programvare under en GPL eller åpen kildekode-lisens. Lille eZ fra Skien vokste raskt, og har nå syv kontorer plassert rundt om i verden.
I en objektiv kåring gjort av et analyseselskap i Tyskland, blir de rangert som nummer tre i verden blant tungvekterne Opentext, Oracle, Microsoft og EMC.
Hvert år avholder eZ Systems partnerkonferanse fra brukere over hele verden, og 7. juni i år kom det kunder og partnere fra 32 ulike nasjoner til Skien. De bruker eZ Publish og reiser fra alle verdensdeler for å lære mer om hvordan denne plattformen brukes; Japan, Kina, Afrika, Colombia, USA og Australia.
Blant kundene i dag finnes det flere multinasjonale konsern - noen eksempler er Vogue, Elle, China Times, Nasa, Pentagon, Suez, Orange og FN.
eZ Systems har kontorer i Tyskland, Oslo, Frankrike, Canada og København. Selskapet har også ansatte med utviklingsavdeling i Ukraina, i tillegg til Sverige og Polen. Det neste kontoret åpner i Belgia, som underavdeling til den franske regionen.
24SevenOffice skal også flytte inn i det mekaniske verkstedet på Klosterøya fra januar. Selskapet har vokst seg store i Europa på webbaserte forretningssystem og leverer tjenester til 4800 brukere. 24SevenOffice er basert på moduler som er sømløst integrert, og skal inneholde alt en bedrift trenger for den daglige driften. Dette inkluderer alt fra regnskap, fakturering og logistikk til kundebehandling og salgsstøtte (CRM), e-post, fil- og dokumenthåndtering, gruppekalender og prosjektstyring.
24SevenOffice har 45 ansatte og har datterselskaper i England, Sverige og Norge. Aksjen er notert på OTC-listen i Norge.
Skienselskapet har alle utsikter til å vokse framover. I USA har etterspørselen etter webbaserte produkter, også kalt Software as a Service (SaaS), vokst kraftig. Det amerikanske markedet domineres av to store aktører, Salesforce.com og Netsuite.com. Salesforce.com har nå lagt bak seg det hittil beste kvartalet når det gjelder kundetilvekst og har nå 500.000 brukere.
Flere analytikere spår SaaS som den neste store IT-bølgen.
I Norge har det blåst kraftig rundt 24Sevenoffice, som nå saksøker Mamut for 200 millioner kroner. Årsaken skal være at 24SevenOffice og Active 24 i januar i år signerte en omfattende og svært tett samarbeidsavtale. Men i sommer kjøpte Mamut hele Active 24 og tok selskapet av børs.
Nå har 8000 sykehusansatte fått pasientjournal på mobil
Også IKT-Grenland tiltrekker seg de høyt etterspurte SAP-konsulentene. Bouvet, med sine 400 ansatte, har en egen avdeling i Skien med 10 konsulenter, som etablerer seg i nye lokaler på Klosterøya i januar.
Kontoret i Skien dekker området Buskerud, Telemark og Vestfold, og trenger som de fleste SAP-selskaper flere mennesker med kompetanse på SAP, portal og Sharepoint. Bouvet håper at den massive TV-reklamen for Boigrenland.no vil trekke dyktige IT-folk til Grenland.
Torkild Follaug er innleid som konsulent i IKT Grenland, som har vært organisert som et prosjekt i vekst i Grenland.
Høsten 2006 og våren 2007 har det vært gjennomført en forstudie og et forprosjekt finansiert av medlemmene, Vekst i Grenland, Innovasjon Norge Telemark og Telemark fylkeskommune, for å utvikle mål og strategier for utvikling av nettverket til en klynge. Aktivitetene våren 2007 har bestått av ti definerte forstudier og forprosjekter med en samlet ramme på 1,3 millioner kroner.
I alt er det 49 selskaper under denne paraplyen, denne billedserien tar bare for seg et lite utvalg av medlemmene.
Klyngens kjernekompetanse er i dag primært programvareutvikling for helsesektor og industri, fri programvare og teknologier for nettsentriske applikasjoner levert gjennom nettleser.
- Dersom vi lykkes med en slik satsning, vil vår IKT-klynge skape verdier langt utover den veksten som skapes i IKT-næringen. Vi skal realisere verdiskapning ved å få et samspill og felles møteplass mellom brukermiljøene i disse sektorene og FoU-aktørene, fastslår Torkild Follaug.
Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.