Arpanett som ble til internett ble bygget av det amerikanske forsvaret for å kunne tåle at enkelt-linjer falt ut og likevel fungere under et atomangrep. Men i Norge i dag er det ikke slik lengre, det demonstrerte brannen i togtunnelen under Oslo Sentralbane-stasjon.
Nå er det selvfølgelig flere årsaker til manglende backup: Norge er et stort land med få innbyggere og det er dyrt å bygge infrastruktur.
Det er derfor i praksis bare to aktører som har laget landsdekkende transportnett og søkelyset rettes nå mot disse: Telenor og Banetele, der staten selv enten er heleier eller dominerende eier, har tunge og ansvarsfulle roller.
Eksemplene på at hvordan det kan gå når aktørene er få er mange: Til tross for all doble og triple IT-systemer, stoppet banksentralen EDB opp i november i fjor år på grunn av en enkelt feil i en eneste nettverkboks.
Les også:
- [26.08.2008] Banetele er tilbake på nett
- [28.03.2008] Motorola-kollapset skyldes en suksess
- [06.12.2007] BaneTele fikk skylda for togstansen
- [05.12.2007] Fire krav til Røys' plan for infosikkerhet
- [03.12.2007] Politiet trodde ikke de kunne brenne
- [06.11.2006] Her er Internett-Norge koblet sammen
- [25.10.2006] Én nettverksfeil lammet bank-Norge
Et annet eksempel i internett-alderens barndom (1996) er illustrerende. En brann i en hovedstasjon hos MCI i Pennsylvania lammet trafikken mellom USA og Europa. Reservelinjene mange hadde kjøpt av andre ISP stoppet også - ISPene hadde kjøpt kapasitet på den samme fysiske MCI-kabelen.
Mye er gjort og i mange byer finnes det alternativer, men trolig har alt for mange presset prisene for hardt, kjøpt for lite backup-kapasitet og trent for lite på hva som skjer når en eller flere linjer faller ut. Det norske internettet er dessverre ofte karakter av et stjernenett uten redundans.
Og i internett-bransjen blir fortløpende vurderinger av dette ekstra viktig fordi bransjen endrer seg så fort: De siste årene har trafikken eksplodert på grunn av alle videotilbudene og da blir reserverløsninger som skal stå på vent ekstra dyre.
Men noe handler om fysiske tiltak sikring: At strøm og fiberkabler ligger inntil hverandre inntil et jernbane-spor er sikkert billig, men ikke veldig smart. Inntil nylig gikk veldig mye av internett-trafikken gjennom en eneste Cisco-boks på Usit i Oslo i et lokale som var sikret dårligere enn de fleste Narvesen-kiosker.
Når så mye annet er regulert og under tilsyn her i Norge, burde ikke Post- og teletilsynet bedt om en gjennomgang av Telenor og Banetele på sikkerhet i det norske nettet? Telebransjen er tungt regulert og aktørene blir innkalt på teppe ved nedetid, men fremdeles er ikke Internett-bransjen underlagt noen slik regulering.
I dag trenger vi ikke å være redd for hackere og terrorister når en gravmaskin er alt som skal til.