KOMMENTARER

Bruker du åpen kildekode?

Åpen kildekode er på fremmarsj, men langt fra alle er like begeistret. Hva er din erfaring?

14. des. 2007 - 12:12

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Tidligere i høst spurte vi våre lesere hva slags timepriser det opereres med i det norske IT-markedet: Hva er timeprisen for en norsk IT-konsulent?

Resultatet ble en interessant debatt med mange eksempler.

I forbindelse med en serie artikler der vi satte fokus på ubetalt overtid i IT-bransjen, stilte vi også spørsmål: Jobber du ubetalt overtid?

Det er vanskelig å trekke frem bastante konklusjoner, men ut i fra tilbakemeldinger både i debattforumene og direkte fra våre lesere, fremsto eksemplene i disse to sakene som svært interessante for mange.

Denne uken har vi fokusert på åpen kildekode gjennom flere artikler, og nå stiller vi et nytt aktuelt spørsmål, som dere kan hjelpe oss - og hverandre, med å besvare:

Bruker du åpen kildekode?

Svaret på det vil være "ja" for de aller fleste. Svært mange nettjenester, som for eksempel søketjenesten Google og online-leksikonet Wikipedia, baserer seg i stor grad på å kunne gjenbruke kildekode fra åpen kildekode-prosjekter. Dessuten kommer det stadig flere gode åpne programmer som fritt kan lastes ned og installeres på PC-en.

Vi mener det er interessant å høre hva slags erfaringer, både positive og negative, enkeltpersoner og bedrifter har med åpen kildekode.

Her er noen eksempler på spørsmål vi tror det kan være interessant for mange å høre mer om:

  • Bruker du Linux?
  • Hvilke åpen kildekode-applikasjoner bruker du? Privat? På jobb?
  • Lager du egne åpen kildekode-programmer? Får du betalt for det?
  • Har du tro på åpen kildekode som en kommersiell bærekraftig forretningsmodell?
  • Hvordan ser du på åpen kildekode?
  • Bør vi kalle det åpen kildekode eller fri programvare? Hvorfor? Har du eventuelt et bedre forslag?

Istedenfor å svare skjematisk på disse spørsmålene, oppfordrer vi dere til å komme med litt utfyllende svar med kommentarer. Her er et eksempel:

Jeg bruker fortsatt mest proprietær programvare.

På min hovedmaskin og på min hjemme-PC kjører jeg henholdsvis Windows Xp og Windows Vista. På en av mine bærbare (den minste) kjører jeg Ubuntu Linux. Erfaringene er hovedsaklig gode. Ytelsen var bra, programvareutvalget godt og det var enkelt å installere nye programmer. Jeg sliter imidlertid med driverne til det innebygde trådløse kortet, og jeg har ikke helt fått strømstyringen til å virke optimalt.

På min hjemme-PC prøver jeg av og til ut diverse åpen kildekode-programmer gjennom VMware. Eksempler på det kan være virtual appliance utgaver av MediaWiki på en LAMP-installasjon.

Jeg har tidligere brukt OpenOffice.org i cirka et halvt år, men har gått bort fra det. Det fungerte tilfredsstillende for meg, men jeg synes fortsatt at Microsoft Office har et bedre brukergrensesnitt. Som tekstbehandler foretrekker jeg imidlertid nettbaserte Google Apps. Den er mer primitiv, men den har stort sett de funksjonene jeg trenger.

Som epost-klient foretrakk jeg lenge Thunderbird fremfor Outlook, men jeg kjører fortsatt Outlook på jobben på grunn av integrasjonen med kalender og samspillet med min Windows Mobile-telefon.

På nettlesersiden skifter jeg mellom Internet Explorer (som en del av Maxthon), Firefox og Opera. Her har jeg ingen generell preferanse. De har hver sine sterke sider.

Jeg har såvidt prøvd å bruke billedprogrammet Gimp, men foretrekker fortsatt den proprietære Adobe Photoshop Elements.

Før jeg ble journalist programmerte jeg litt .Net med SharpDevelop, et gratis alternativ til Visual Studio. Det fungerte ganske godt og jeg lagde et par programmer med det systemet. Jeg skulle også prøve meg på å lage en applikasjon som kjørte på Mono, men det ble det aldri noe av.

Et av programmene jeg lagde, ble lagt ut på SourceForge-tjenesten, men jeg fikk aldri tid til å fullføre det. Det er kanskje litt typisk for mange slike enkle åpen kildekode-prosjekter?

Jeg foretrekker å kalle det åpen kildekode fremfor fri programvare, fordi man alltid må forklare at det ikke nødvendigvis betyr gratis hvis man benytter sistnevnte. Likevel synes jeg ikke åpen kildekode er en optimal betegnelse, så jeg er åpen for å høre andre forslag.

Nå er det din tur. Bruker du åpen kildekode? Fortell om erfaringene dine i debatten nedenfor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.