For en som ikke er kjenner Linux fra før, kan denne «verdenen» virke veldig uoversiktig. Det finnes hundrevis av «Linux-distribusjoner» å velge mellom, og for en nybegynner som ikke engang aner hva som menes med en distribusjon, kan denne terskelen allerede her virke uoverstigelig.
Hva er så en Linux-distribusjon? Jo, det er en samling med programvare satt sammen med mål om å dekke en eller flere brukeres behov. Alle er basert på den såkalte Linux-kjernen og et felles utvalg av sentrale kommandoer og verktøy. Men utover det er det store forskjeller på hva som tilbys.
Til tross for den enorme mengden av distribusjoner, trenger en nybegynner bare å forholde seg til en liten håndfull. De aller fleste av distribusjonene er satt sammen for å dekke helt spesielle behov, for eksempel å kunne kjøres på begrenset maskinvare eller som kan brukes som et redningssystem direkte fra en CD.
Les også:
- [13.12.2007] Trolltech i multimedie-samarbeid med KDE
- [23.11.2007] - Linux brukes stadig mer av vanlige brukere
- [23.08.2007] Dette er Linux-brukernes favorittprogrammer
- [05.05.2006] Slik kan du bruke Linux i Windows
- [10.03.2006] Hvilken Linux skal du velge?
I praksis kan man antagelig redusere antallet aktuelle distribusjoner for nybegynnere til godt under ti. Vi har plukket ut tre, men det er særlig én som har utmerket seg de siste årene.
Vi snakker selvfølgelig om Ubuntu.
Ubuntu har blitt populær først og fremst av tre årsaker. Den viktigste er at Ubuntu er blant distribusjonene hvor det satses mest på brukervennlighet. Målet er å gjøre både installasjon og bruk minst mulig krevende for brukeren, som gjerne har erfaring fra Windows fra før. Ubuntu er på ingen måte noen Windows-kopi basert på Linux, men tilbyr valg, funksjonalitet og brukergrensesnitt som bør være intuitive og gjenkjennelige for de fleste Windows-brukere.
De to andre faktorene som har bidratt til Ubuntu store popularitet, er nok viktigere for erfarne Linux-brukere. Det ene er at distribusjonen har sitt opphav i Debian, en av de klassiske Linux-distribusjonene. Den andre er at Ubuntu i likhet med Debian kun inneholder fri programvare.
Freespire
En annen distribusjon som er basert på Debian, men som har valgt også å inkludere mye lukket programvare, er Linspire. Denne programvaren, som inkluderer Flash Player, multimedie-codecer og maskinvaredrivere, er selvfølgelig også tilgjengelig for brukere av andre distribusjoner, men da må brukerne vanligvis lete den opp og installere den selv, omtrent som i Windows. Linspire er kanskje den distribusjonen som er mest innrettet mot eksisterende Windows-brukere og tilbyr i tillegg til standardprogramvaren, et stort bibliotek med programvare som kan lar seg installere ved hjelp av få museklikk. Mye av programvaren koster dog penger. Freespire er også tilgjengelig i en betalt versjon, Linspire, som blant annet inkluderer elektronisk installasjonssupport
Mandriva
Madriva, tidligere kjent under navnet Mandrake, er blant de distribusjonene som lengst har satset på vanlige PC-brukere. Det er lagt vekt på at svært mye av administrasjonen av operativsystemet skal kunne gjøres ved hjelp av grafiske verktøy og veiledere.
Alle de tre nevnte distribusjonene er også tilgjengelige på såkalte Live-CDer, det vil si at distribusjonen kan kjøres direkte fra en CD (eller DVD), uten at operativsystemet må installeres på harddisken. Dette er glimrende dersom man stadig er usikker på hva man bør velge, og ikke ønsker å reinstallere på harddisken.
Ikke alle som vurderer Linux, ønsker å erstatte Windows - noe som selvfølgelig heller ikke er nødvendig, du kan ha begge deler på PC-en på en gang. Men mange har kombinert Linux med en gammel PC for å lage seg en mer fleksibel brannmur for hjemmenettverket enn det man får i billige nettverksrutere. Mange av dem som er aktive brukere av Linux i dag, startet på nettopp denne måten.
Brannmur
Det er selvfølgelig mulig å ta i bruk en de vanlige Linux-distribusjonene, inkludert de tre nevnt over, også i denne sammenhengen. Men det er på mange måter bortkastede ressurser. Det er bedre å finne seg distribusjon som er tilpasset nettopp det å sikre nettverket mot uvedkommende, uten at brukeren må sette opp alt på egenhånd.
En av de mest brukte brannmur-distribusjonene er SmoothWall Express. Denne skal overhodet ikke kreve at brukeren har Linux-kunnskaper og all konfigurering kan gjøres ved hjelp av et webgrensesnitt. Men det er nødvendig at brukeren har visse kunnskaper om nettverk.
Få hjelp
Er det noe medlemmene av Linux-fellesskapet er flinke til, så er det å hjelpe andre brukere via weben, selv om man kanskje ikke blir holdt like godt i hånden som av en profesjonell supportavdeling med uendelig tålmodighet. Det forventes blant annet at man først har gjort litt innsats for å finne svaret på egenhånd, for eksempel ved hjelp av noen relevante søk på weben.
Akkurat når det gjelder spørsmål om valg av distribusjon, kan man få veldig mange forskjellige svar, avhengig av hvem man spør. Du bør derfor spørre noen som har muligheten til å sette seg litt inn i dine behov, eventuelt forsøke en tjeneste som denne, som ut fra en rekke spørsmål rangerer en liste over passende distribusjoner.
I Wikipedia er det blitt satt sammen en oversiktig hvor en rekke Linux-distribusjoner sammenlignes på bakgrunn av sentrale kriterier, men den forteller nok ikke nybegynnerne så veldig mye.
Ønsker man mer omfattende oversikter og beskrivelser av de ulike distribusjonene, kan man besøke for eksempel oversikten til Linux Online eller topp 10-listen til DistroWatch.
Selv om mange Linux-installasjoner normalt er veldig enkle å installere, er ikke installasjon av operativsystemer noe de fleste PC-brukere har mye erfaring med. De fleste kjøper jo en PC med Windows ferdig installert. Derfor kan det være en fordel om du har en bekjent med Linux-erfaring tilgjengelig under installasjonen. Hvis dette er en person du uansett pleier å spørre om hjelp til PC-en, for eksempel når tenåringen i huset har gjort den full av spionvare, vil nok vedkommende stille opp uten å nøle.
Som kjent mener de fleste Linux-tilhengerne at Linux skaper færre problemer for brukerne enn Windows under bruken, når brukeren først har gjort seg kjent med det nye systemet.
Vi oppfordrer leserne til å fortelle om sine første erfaringer med Linux, både positive og negative, i debattforumet.